To jest porcja na keksówkę, jeśli chcemy upiec na dużej blaszce nalezy podwoić składniki.
Składniki:
- 0,5 kg podgardla chudego ( może być surowe lub wędzone)
 - 0,5 kg wątroby drobiowej
 - 2 średnie cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 duża namoczona bułka
 - 2 surowe jaja
 - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
 - pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa, sól
 - olej do smażenia
 
Wątrobę pokrojoną podduszamy z pokrojoną cebulą i wyciśniętym czosnkiem, na oleju.Trzeba uważać by wątroba i cebula się nie przypaliła-mają tylko zmięknąć. Ziemniaki gotujemy do miękkości. W maszynce do mięsa mielimy podgardle, później odciśniętą bułkę, ziemniaki, oraz upieczoną wątrobę z cebulą. Całość mieszamy ręcznie, dosypujemy przypraw i wbijamy jaja. Smażymy w wysmarowanej olejem formie przez 1,5h , w temp 180 stopni.