Sernik pistacjowy
Spód
- 1 1/2 szklanki zmielonych ciastek korzennych
 - 90g masła roztopionego
 - 1 łyżka cukru
 
Łączymy wszystkie składniki ze sobą wygniatamy tortownicę o wymiarze 20-21 cm i pieczemy w 180 stopniach ok 6-8 min.
Masa serowa
- 700g sera kremowego
 - 100g śmietanki 30%
 - szczypta soli
 - 3 jajka M
 - 1/2 szklanki cukru
 - 50g pasty pistacjowej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
Ser łączymy z jajkami, wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę i sól, na koniec dodajemy pastę z pistacjami ( jeśli ma dużą zawartość pistacji, masa będzie grudkowa). Wylewamy masę na podpieczony i wystudzony spód, wkładamy do pieca i pieczemy w obniżonej temp do 150 stopni C ok 1h. Warto złożyć na dno pieca naczynie z wodą, sernik nie będzie wtedy pękał.
Polewa z białej czekolady i pistacji
- 200g białej czekolady
 - 1/3 szklanki śmietanki 30%
 - 2 garści drobno pokrojonych pistacji
 - 40g pasty pistacjowej
 
Czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietanki -studzimy. Pozostałą ilości kremówki ubijamy na sztywno, łączymy z pastą i jeszcze ciepłą czekoladą. Wylewamy na sernik polewę, obsypujemy pistacjami, schładzamy w lodówce całą noc.