Smaczne, warstwy dobrze ze sobą
współgrają, nie wychodzi bardzo słodki.
Duża blacha
Składniki na biszkopt:
- 80g maki pszennej
 - 25 g mąki ziemniaczanej
 - 4 duże jajka
 - 80g cukru
 - szczypta soli
 
Białka oddzielamy od żółtek,
łączymy je z sola i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier
i ubijamy na sztywną błyszczącą masę. Dokładamy żółtka,
mieszamy, dokładamy przesiane maki, delikatnie łączymy wszystko
łopatka. Wylewamy biszkopt na wyłożoną papierem do pieczenia
blachę. Zrzucamy z 30 cm i wkładamy do pieca na ok 20 min w temp
170 stopni C.
Masa galaretkowa:
- 2 galaretki agrestowe
 - 600ml wody
 - 5 jabłek
 
Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej
wody. Gdy ostygnął dorzucamy obrane, starte na grubych oczkach
jabłka.
Krem budyniowy:
- 700ml mleka
 - 2 budynie śmietankowe
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 200g masła
 
Budynie gotujemy w mleku do
zgęstnienia. Gdy budyń ostygnie i będzie zimny, a masło będzie
miało temp pokojową, miksujemy masło z budyniem ( dodajemy po
jednej łyżce budyniu do masła).
Posypka kokosowa:
- 60 g kokosu
 - 2 łyżki cukru
 - 1 łyżka masła
 
Cukier rozpuszczamy do tego masło i na
koniec prażymy z kokosem.
Składamy ciasto: na biszkopt wykładamy
połowę masy budyniowej, na to galaretka jeszcze ie do końca ścięta
z jabłkami, druga warstwa budyniu i na to uprażony kokos.