6 maja 2022

Tarta z ciasta francuskiego z masą serową i rzodkiewką

 Zdumiewające połączenie smaków, rzodkiewka w wersji smażonej smakuje wybornie,nawet sama.




Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • garść startego ser żółtego
  • garść startego parmezanu
  • kilka rzodkiewek
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka
  • kilka kropel sosu sojowego

Naczynie żaroodporne wyklejamy ciastem francuskim. Jajka rozbełtujmy, dodajemy starte sery, przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, wędzoną papryką sypką, dodajemy również szczypiorek drobno posiekany. Rzodkiewki kroimy w plastry i przesmażamy na maśle.  Na ciasto francuskie wylewamy masę serowo-jajeczną, a na wierzch układamy rzodkiewki. Pieczemy całość ok 30 min w temp 190 stopni C. Warto zaglądać, bo każdy piec piecze inaczej. Góra ma się delikatnie przyrumienić.  Wierzch można ozdobić świeżymi kiełkami. Smakuje najlepiej na świeżo.


 
 

4 maja 2022

Ciasto 7 days

 Blacha 24x24 cm. Dość ciekawe połączenie, smak rogalików oraz smak dżemu można dowolnie zmieniać.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki wody
  • esencja waniliowa 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęsto, pod koniec dodajemy partiami cukier. Białka mają być lśniące. Wrzucamy do tego po jednym żółtku, po każdym mieszamy szpatułką. Dodajemy przesianą mąkę z kakaem. Mieszamy delikatnie i na koniec wodę. Biszkopt pieczemy w temp 180 stopni ok 30 min.

Składniki na krem:

  • 600ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę zimną miksujemy na gęsto, pod koniec dodajemy cukier puder. Gdy żelatyna ostygnie wlewamy wolno do śmietany, mieszając cały czas. Można przed złożeniem ciasta jeszcze włożyć do lodówki by się schłodziła.

Biszkopt dzielimy na dwie równe części. Pierwszą smarujemy dżemem,wykładamy 1/3 kremu, a na to układamy ciasno rogaliki 7 days ( lub jakieś tańsze, ale takie same, dobrze sprawdzają się zamienniki z Lidla). Przykrywamy pozostałym kremem i biszkoptem.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

Rozpuszczamy masło w mleku, dodajemy czekoladę. Łączymy ze sobą i wylewamy na wierzch ciasta. 

Wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 h by rogaliki zmiękły.

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie mini rogalików 7 days
  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego

 

Ciasto bezowo - czekoladowe z mascarpone

Bardzo smaczne ciasto o różnej fakturze, mocno czekoladowe. Duża blacha.



Składniki biszkopt czekoladowy:

  • 4 jaja duże
  • 3/4 cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka przegotowanej wody 

Spód blachy wyłożyć papierem o pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli  na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż białka będą lśniące. Następnie kolejno dodajemy żółtka i łączymy szpatułką. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę, proszek oraz kakao. Łączymy wszystko ze sobą , na koniec ścieramy wiórki czekoladowe na tarle, jeszcze raz przemieszamy i do  pieca na 35 min w temp ok 160-170 stopni C , góra - dół. Gdy ciasto się upiecze( suchy patyczek) i dobrze wystygnie, przekrajmy na pół.

 Ponczowanie:

Wodę z skokiem owocowym lub alkoholem mieszamy i nawilżamy biszkopty.

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 0,5 l mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem, zostawiamy trochę masy na wierch drugiego biszkoptu by połączyć go z bezą. Wykładamy masę na pierwszą połowę biszkoptu i przykrywamy drugą połówką.

Beza:

  • 4 białka z jaj
  • 200g drobnego cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Gdy białko będzie już lśniące dodajemy mąkę kakao i ocet, delikatnie mieszamy i wykładamy na tą samą blaszkę, na której piekliśmy biszkopt. Blaszka ma być też wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 min w temp 160 stopni C, a później zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i pieczemy 30 min. Studzimy bezę i wykładamy na górny biszkopt lekko wcześniej przeciągnięty masą śmietanową.











 

Ciasto łabędzi puch

Duża blacha. Ciasto jest bardzo słodkie, można obniżyć trochę ilość cukru, niewątpliwe jednak bardzo dobrze smakuje i można się nawet pokusić o zrobieniu go w formie tortu.


Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Z tej ilości pieczemy osobne dwa blaty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż białko będzie lśniące. Dorzucamy po jednym żółtku- delikatnie mieszając. Przesiewamy mąki i łączymy z masą jajeczną już bez użycia miksera. Wylewamy biszkopt na blaszkę i pieczemy w temp 170 stopni C ok 25-30  min góra-dół.Po upieczeniu i ostygnięciu nasączamy wodą z cytryną.

do nasączania: 

  • połowa wyciśniętej cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

Masa:

  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła

Bułki moczymy w 2  szklankach mleka. Bułki rozgniatamy widelcem i dosypujemy wiórki kokosowe. Ostatnią szklankę mleka gotujemy z cukrem dodajemy masę bułkowo - kokosową ( ok 5min) i mieszamy by powstał budyń. Studzimy go. Miękkie maso miksujemy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu., do całkowitego wykończenia. 

Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztką kremu.

Posypka kokosowa:

  • 100g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru

w rondelku rozpuszczamy masło i cukier dosypujemy wiórki. Maja się lekko przyrumieni. i tak stworzoną posypkę wrzucamy na krem i dociskamy. Ciasto musi poleżeć w lodówce by smaki się połączyły.

Dodatkowo:

Dżem z porzeczki lub powidła śliwkowe







 

Gofry churros, gofry z cynamonem

Najlepiej smakują ciepłe, z tej porcji wychodzi ok 9 malutkich- takich jak na zdjęciu.  

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek miękkiego masła ( 120 g masła)
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • cukier trzcinowy do obtaczana
  • cynamon do obtaczania

W rondlu rozpuszczamy masło z wodą, cukrem i solą. Doprowadzamy do wrzenia. Do masy wsypujemy mąkę i mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Dodajemy następnie do ciasta 2 jajka i łączymy z ciastem.  Masa ma mieć strukturę gęstego budyniu, by łatwo było łyżką przenieść na gofrownicę. Jeśli jest za rzadka dodajemy mąki. Gofrownice dokładnie pędzlujemy olejem,. Pieczemy na złoty kolor, jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce cynamonowo-cukrowej ( proporcja 1:1).





 

Wytrawne gofry, gofry na słono

 Gofry wychodzą pyszne, doskonała alternatywa na śniadanie, ale również zamiast kanapek do pracy lub szkoły.

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • szynki prasowanej ok 4 plastry
  • garść żółtego sera ( ok 150 g)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sol do smaku
  • pieprz
  • łyżeczka pieprzu zielonego w zalewie
  • szczypta chili w płatkach
  • olej 2 łyżki ( oraz olej do smarowania gofrownicy)

Mleko łączymy z rozbełtanymi jajkami. Do tego wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, szynkę, starty na tarce ser , przyprawy, pieprz zielony oraz mąkę z proszkiem i olej. Z tej porcji wychodzi ok 7 gofrów dużych ( ze starej gofrownicy o tradycyjnej wielkości). Komponenty można dowolnie zmieniać, dodać szczypiorek, oliwki, mozzarelle, salami- czyli to co smakuje nam najbardziej.





Rolada tiramisu

 


 

 

 

 

 

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka duże (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Roladę robimy na blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż białko będzie lśniące. Dorzucamy po jednym żółtku- delikatnie mieszając. Przesiewamy mąkę i proszek i łączymy z masą jajeczną już bez użycia miksera. Wylewamy biszkopt na blaszkę i pieczemy w temp 180 stopni C ok 15-20 min góra-dół. Po upieczeniu przygotowujemy czystą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, biszkopt odwracamy i na ścierkę, ściągamy z góry papier do pieczenia i krótszym bokiem zawijamy do środka razem ze ścierką. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli rolada przy zwijaniu pęka to znak, że było dodane za dużo mąki. 

 Ponczowanie:

  • 1/3 szklanki mocnej, gorzkiej kawy (wystudzonej)
  • 1 łyżka likieru Amaretto lub innego alkoholu (można ewentualnie pominąć)
  • gorzkie kakao

Po ostygnięciu biszkopt odwijamy i ponczujemy mieszając kawę z amaretto lub kawę z esencją migdałową. Biszkopt powinien być równomiernie nasączony.

Masa śmietanowa:

  • 350 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Śmietanę łączymy z cukrem i mascarpone, miksujemy do gęstości i tak przygotowaną masą pokrywamy biszkopt ( trochę zostawiamy do ozdoby na górę i boki, ok 5-6 łyżek). Wierzch oprószamy gorzkim kakaem.





Tort kanapkowy, Sałatka szwedzka

Sałatka, która zaskoczy gości swoim wyglądem, ale również wnętrzem, które łatwo modyfikować według własnych upodobań.


Składniki:

  • chleb tostowy pszenny
  • serek śmietanowy
  • serek koperkowy
  • garść startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka chrzan u
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • rzodkiewka ( ok 4-5 kulek)
  • sól, pieprz, majonez


Z kromek chleba tostowego odkrawamy brzegi, tak przygotowane kanapki układamy na płaskim talerzu, 3 kolumny w 2 rzędach ( wszystko zależy jaki chcemy duży tort). 

I pasta

Tuńczyk odsączamy i łączymy z łyżką majonezu. Pokrywamy dokładnie pierwszą warstwę 6 kanapek. Przykrywamy kolejną warstwą  kanapek. Tuńczyka można z powodzeniem zastąpić wędzonym łososiem ( który jest w oryginalnej wersji).

II pasta

Łyżkę majonezu łączymy ze startym żółtym serem. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy 6 kanapkami.

III pasta

Serek śmietanowo-koperkowy łączymy ze startą rzodkiewką, doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy pastą drugie piętro tortu. Przykrywamy kolejnymi 6 kanapkami.

IV pasta

Serek śmietanowy łączymy z łyżeczką chrzanu, doprawiamy według uznania.

Na wierzch układamy, to co mamy aktualnie do zdobienia, pomidory koktajlowe, rzodkiewkę, ogórka, oliwki, kiełki, marchewkę gotowaną, groszek, wędlinę, roszponkę, jajko na twardo, rukolę, szczypiorek. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, czym bardziej kolorowo tym lepiej.  Sałatkę można złożyć dzień wcześnie, wtedy smaki się przenikną, natomiast ozdabiamy przed podaniem- inaczej wszystko u góry zwiędnie i zacznie  puszczać soki.