Tirilece wywodzi sie z kuchni albańskie, cżęśto można je spróbować w Turcji. Nazwa oznacza trzy mleka- było ono w przeszłości wykonywane z 3 rodzajów, teraz receptura została uproszczona. Uwielbiam je za balan między słodkim karmeem,a mokrym mlecznym biszkoptem.
 Ciasto jest bardzo mokre, dlatego zalecana jest szklana forma 30x22.Jest to ciasto z bitą śmietaną i mlekiem, dlatego warto przykry je w lodówce, bo szybko przejdzie zawartością.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
 - szklanka cukru
 - szklanka mąki
 - łyżeczkę z górką proszku do pieczenia
 - łyżeczka sody
 - szczypta soli
 - esencja waniliowa
 
Całe jajka ubiajamy z cukrem na puszystą, kremową masę (cukier ma być niewyczuwalny). Mąkę z proszkiem  i sodą przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę wod,  jeśli ciasto będzie za gęste.
Pieczemy ok 35-40 min w temp 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy z pieca, nakłuwamy obficie patyczkiem do szaszłyków.
Sorbet mleczny
- pół szklanki śmietany 30 %
 - 2,5 szklanki mleka 3,2 %
 
Mleko łączymy ze śmietaną, napowietrzamy widelcem i zalewamy ciasto dokładnie. Ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i wykładamy na zimny biszkopt ( zostawiamy ok 3 łyżki do rękawa-będziemy z tego robic wzór na cieście). Wkładamy do lodówki. W tym czasie można zrobic domowy karmel. Karmel ciepły wylewamy na ciasto, równamy powierzchnie. Na dłuższej części formy robimy pionowe paski pozostałą śmietana w rękawie. Patyczkiem na premiennie ciągniemy od krótszego boku ( jak przy zdobieniu paznokci), tak by powstały zygzaki. Ciasto studzimy. 
Dodatkowo:
- szklanka śmietany 36%
 - 2 łyżki cukru pudru
 - gotowy karmel
 
Karmel domowy :
- 1 szklanka cukru pudru
 - 50g masła
 - 1 szklanka śmietany 30%
 
Cukier puder rozpuszczamy ndo koloru żółtego- ważne by nie przypalić dodajemy masło  i śmietane. Wszystko sie ma połączyć w gładką masę.