Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową. Panettone ma specyficzną włóknistą konsystencje, w tych muffinach tego nie uzyskamy, ale smak jest bogaty i przypomina tą włoską babkę.
Składniki:
- 380g mąki 00 ( zamiennie można użyć 450)
 - 250 g mleka
 - 160g cukru
 - łyżeczka drożdży piekarskich instant
 - 159g oleju rzepakowego
 - 2 garści rodzynek
 - 1 łyżeczka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
 - 1 łyżeczka aromatu rumowego
 - 1 łyżeczka aromatu migdałowego
 - 2 jaja
 - 1 łyżka miody
 - garść owoców kandyzowanych
 - skórka pomarańczowa kandyzowana
 - lukier na wierzch
 
Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Jaja łączymy z olejem i resztą mleka , aromatem i miodem. Milsujemy jaja i dokładamy drożdże, mąkę oraz bakalie. Masa wychodzi dość gęstawa. Wkładamy ciasto do papilotów na 2/3 ich wysokości. Zostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 stopni C ok 25-30 min.