Biszkopt ciemny:
- 175 g mąki
 - 175 ml wody przegotowanej
 - 75 g kakao
 - 275 g cukru
 - 2 jaja
 - 75 ml oleju
 - 175 ml kremowego jogurtu lub maślanki
 - 5 g proszku do pieczenia
 - 4g sody
 -  szczypta soli
 
Jajka mieszamy z cukrem i solą rózgą kuchenną. Dodajemy kolejno:  olej, jogurt, przegotowaną wodę. Mieszamy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy do masy jajecznej. Na dnie tortownicy wykładamy papier do pieczenia, brzegi smarujmy masłem, a całą tortownice obkładamy na zewnątrz folią aluminiową.
Pieczemy w temp. 170 stopni C ok 45-55 min góra dół
Po ostygnięciu kroimy na 3 części
Mus karmelowy:
- 200 g karmelu/kajmaku
 - 400g śmietany 30%
 - 60 g masła orzechowego
 - 10g żelatyny
 - 40 g cukru pudru
 
Ubijamy śmietanę na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę karmelu, mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy masło orzechowe, karmel i do tego rozrobioną żelatynę. Mus musi stygnąć przed przekładaniem tortu.
Sos kajmakowy:
200 g kajmaku
100g orzechów laskowych bądź orzechów włoskich drobno pokrojonych
Ganach czekoladowy również do tynkowania
- 100 ml śmietany 36%
 - 160g czekolady deserowej
 - 80 g kakao
 
Śmietanę podgrzewamy i dodajemy czekoladę oraz kakao.
Składanie tortu:
Blaty wychodzą bardzo wilgotne, praktycznie nie trzeba ich dodatkowo nawadniać,
Blat na to połowa musu, blat, sos kajmakowy, na to mus, blat i  po osiadnięciu wszystkich części w lodówce, nakładamy ganach.
Jeśli pieczemy 2 biszkopty, dzielimy je na 2 części.
Blat połowa musu, blat, sos kajmakowy, blat, mus i blat.
Na zdjęciu poniżej tort wykonany z 2 biszkoptów( 4 blaty).