22 stycznia 2025
Monoporcje z kakaowej rolady i kremu z malin
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka L
- 3/4 cukru
- 4 łyżki kopiate mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej widy
- 2-3 łyżki kakao
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier i ponownie ubijamy tak, by cukier był niewyczuwalny , a białka stały się lśniące i śnieżnobiałe. Dodajemy po jednym żółtku i łączymy szpatułką delikatnie. Mąkę z kakao przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy też olej i wodę. Całość delikatnie mieszamy. Dużą blachę z pieca wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt, można blachę zrzucić na blat by się pozbyć powietrza z masy. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni na ok 20-25 min. Na czystą ścierkę wysypujemy cukier puder, rozprowadzamy go na całej powierzchni. Biszkopt przewracamy na ścierkę, a z góry ściągamy ostrożnie papier do pieczenia. Zawijamy rulon ze ścierki i biszkoptu i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa:
- 250g mascarpone
- 300g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru pudru
Maliny zamrożone zostawiamy do odmrożenia i wylewamy nadmiar wody, teraz przechodzimy do następnego kroku, który jest jednocześnie pierwszym przy świeżych owocach.
Maliny blendujemy dokładnie i oddzielamy pestki na sicie. Zimne mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i powoli małymi partiami wlewamy mus z malin. Wkładamy masę do lodówki by zgęstniała.
Odwijamy biszkopt i smarujemy po całości masą, zostawiamy tylko 1cm od końca biszkoptu, by dobrze się rolada zawinęła i by nadmiar nie wyleciał. Zostawiamy oczywiście od szerszej strony. Ponownie wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.
Lukier do monoporcji
- sok z połowy cytryny
- szczypta czerwonego barwnika
- cuier puder
Roladę tniemy na kawałki ok 6-7 cm. Z soku z cytryny i cukru tworzymy lukier nie za gęsty i nie leisty, na koniec dodajemy barwnik. Każdy kawałek rolady stawiamy na sztorc i oblewamy lukrem, jeśli braknie to dorabiamy, górę naszej monoporcji można ozdobić owocami i bezikami.
Lekka sałatka z brokułami to propozycja luchowa, można ją zabrać do pracy, zjeść w ciągu dnia lub na kolację.
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 mała marchewka
- mała cebula biała lub czerwona
- garść słonecznika
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki majonezu lub śmietany 18 %
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki musztardy łagodnej
- łyżeczka miodu
Brokuła podgotowujemy do miękkości, najlepiej na parze. Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę, marchewkę na najgrubszych oczkach, na tarce. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy. Sałatka powinna chwile postać w lodówce, by się przegryzła. Majonez dodaje smaku i jest w bardzo małej ilości, jeśli chcecie ją bardziej odchudzić można dodać śmietany lub serka kremowego.
Pad thai
Pad thai
Sos do pat thai:
- 1/4szklanki pasty z tamaryndowca
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 1/4 szklanki sosu rybnego
Wszystkie składniki razem podgrzewamy do pierwszego zabulgotania, ściągamy z gazu. Można użyć gotowego sosu do pad thaia
Składniki na 2 os
- 100-150g makaron ryżowy szerszy
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza lub tofu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 cebulki małe
- zielona część cebuli
- garść obranych krewetek( może być nie musi)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki sosu do pad thai (może być gotowy lub z przepisu wyżej)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- szklanka pędów z bambusa
- garść pokrojonych drobniej orzeszków ziemnych niesolonych
- limonka
Makaron zalewamy ciepłą woda i odstawiamy na 15 min.
W woku lub dużej patelni żeliwnej podgrzewamy olej do lekkiego zadymienia, podsmażamy i drobno posiekany czosnek i cebulkę, obsmażamy do miękkości, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś lub tofu, smażymy chwilę. Dodajemy makaron obsmażamy do jego zmiękczenia, dolewamy sos, by przykrył składniki. Jeśli się lepi dolewamy oleju. Na patelni odsuwamy to co nam się dusiło i wlewamy 2 rozbełtane jaka. Mieszamy do ich ścięcia i łączymy zresztą składników na woku, pół szklanki kiełków dokladamy do duszenia i krewetki. Dodajemy też zieloną cebulkę pokrojoną, chwile mieszamy ( krewetki mają zmienić kolor na łososiowy) i wykładamy na 2 talerze Układamy na górę pad thaja, obok makaronu podajemy orzeszkami ziemne, pędy bambusa, papryczkę chilli i podajemy z limonką, której sok wyciskamy już podczas jedzenia.
Łatwe ciasto owsiane bez cukru i bez mąki
Składniki:
- 1 szklanka owsianki błyskawicznej
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 3 duże dojrzałe banany
- 3 jajka
- 4-5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie:
- 2-3 łyżki mleka 3,2 %
- 100g gorzkiej czekolady
Owsiankę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 min. W międzyczasie rozgniatamy banany widelcem na miazgę, wbijamy do nich jajka i mieszamy. Teraz do płatków wlewamy masę bananowo- jajeczną. Proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do mokrych składników. Wszystko razem łączymy i wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia, blachy. Możemy zrobić niższe ciasto w blaszce 24x24 lub wyższe w keksówce do chleba. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni ok 40 min, góra-dół. Sprawdzamy ciasto patyczkiem po upieczeniu. Jeśli chcemy jednak jakąś słodycz w ciście poczuć, rozpuszczamy czekoladę gorzką w kąpieli z 2 łyżkami mleka. Gdy ciasto lekko przestygnie wylewamy rozpuszczoną czekoladę na wierzch.
20 stycznia 2025
Fit tarta z daktylami
Fit tarta z daktylami
Składniki spód:
- 250g daktyli
- pół szklanki kokosu
- pól szklanki orzechów ziemnych lub nerkowców
Masa:
- 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki cukru pudru lub innego słodzidła
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- owoce do dekoracji
Tortownica 18-cm.
Daktyle zamaczamy w gorącej wodzie na 15 min, po tym czasie dobrze je odcedzamy. Wrzucamy daktyle, kokos i orzechy do malaksera i mielimy, ale tak by było widać kawałeczki- nie na miazgę.
Wyklejamy foremkę do tarty naszym ciastem, wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej. Studzimy. Wylewamy płynną czekoladę na nasz spód, ponownie wkładamy do lodówki. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz partiami jogurt. Żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy do zgęstnienia, następnie wkładamy do mikrofali na ok 20-30 s do ponownego rozpuszczenia. Do wystudzonej żelatyny dokładamy łyżkę śmietany, by ją zahartować. Mieszamy całość i tak przygotowaną śmietanę wkładamy do lodówki, gdy już będzie na wpół zgęstniała wylewamy na naszą tatrę i pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy dowolnymi owocami.
Mango sticky rise
Mango sticky rise
Na ok 4 osoby
- 1 szklanka ryżu tajskiego ( lepiącego się)
- 1,5 szklanki wody
- 2 mango dojrzałe
- 1 puszka mleka kokosowego z dużą zawartością tłuszczu 80%
- 3-4 łyżki cukru białego lub kokosowego
- szczypta soli
Jeśli nie macie dostępu do oryginalnego ryżu, to zamieńcie go na taki najzwyklejszy który jest u nas sprzedawany w 1kg torebkach. Basmati i jaśminowy są ryżami sypkimi i nie będą miały tej kleistości, która jest potrzebna do tego dania. Ryż kilkukrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu. Powinny ziarenka być miękkie, jednak nie rozgotowane i mieć tą kleistość. Jeśli woda się za szybko wygotuje, dolewamy niewielką ilość. W międzyczasie podgrzewamy mleko kokosowe, ale tylko do pierwszego zabulgotania, wsypujemy cukier do mleka i mieszamy. Jeśli macie mleko z mniejszą zawartością tłuszczu musicie dla gęstości dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, by zagęścić. Ugotowany ryż łączymy z 2/3 mleka kokosowego, resztę zostawiamy do polania od góry. Kroimy mango w kostkę lub w plastry ( to już według waszego uznania). Wystudzony ryż układamy w pucharkach naprzemienne z mango, a wierzch polewamy 1/3 mleka kokosowego. Pycha!
Kurczak na kominie
Kurczak na kominie
Składniki:
- 1 kurczak do 1,40 kg
- 1 pietruszka korzeń
- 2 marchewki średnie
- ok 6-8 mały ziemniaczków
- mały kawałek selera
Przyprawa domowa do kurczaka:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
Będziemy potrzebować formę metalowa na babkę z kominem. Kurczaka oczyszczamy, płuczemy i nacieramy zmieszanymi przyprawami ( środek ptaszyska też). Nasadzamy kuraka na formę. Warzywa kroimy w średnie kostki, ziemniaki dobrze myjemy (skórkę zostawiamy) i kroimy w kostkę. Warzywa układamy w koło kurczaka, spryskujemy niewielką ilością oleju po warzywach i kuraku, warzywa można również delikatnie posolić. Pieczemy na najniższym piętrze piekarnika ok 2,5 h ( zależy od wielkości mięsa), na ruszcie z otworami. Góra-dół 200 stopni C ok 1h, później zmniejszamy do 180 stopni C. Jeśli szyja się bardziej przypieka, można w połowie czasu owinąć ją folią aluminiową. Kurczak wychodzi soczysty i smaczny.