Zupa krem z kiszonej kapusty
Porcja na 4 osoby
Składniki:
- 500g kapusty kiszonej
 - 2 średnie marchewki
 - 1 mała pietruszka korzeń
 - 3 średnie ziemniaki
 - pół łyżeczki kminku
 - 2 średnie cebule
 - 1 łyżka masła
 - sól i pieprz
 - 2l bulionu
 - kmin rzymski
 - majeranek
 
Kroimy ziemniaki, 1 marchewkę, cebule i pietruszkę w kostkę i podsmażamy do miękkości. Warzywa przerzucamy do garnka zalewamy bulionem, dokładamy kapustę kiszoną ( jeśli jest długa to ja siekamy przed dodaniem) oraz kminek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości kapusty. Blendujemy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem ( chwile jeszcze podgotowyjemy).
Marchewkę, która na została, tniemy w paseczki-julienne i smażymy w głębokim tłuszczu. Dekorujemy nią wierzch kremu. Można podawać też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.