12 lutego 2025

Ciasteczka pistacjowe

 



Ciasteczka pistacjowe

Składniki:


  • 100g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych pistacji bez soli
  • 1/2 szklanki pistacji posiekanych
  • garść posiekanych pistacji do ozdoby
  • 1 jajko L( temp. pok.)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść pastylek czekoladowych

Jajko łączymy z masłem i miksujemy, dokładamy syropu. Wsypujemy cukier brązowy i jeszcze przez chwile miksujemy, Dosypujemy przesianą mąkę i proszek. Na koniec solimy i wrzucamy zmielone drobno pistacje, pistacje posiekane i pastylki czekoladowe. Łączymy składniki. Wkładamy masę na 30 min do lodówki. Po wyjęciu, formujemy gałkownicą do lodów ciasteczka (powinno wyjść ok 9-10 szt). Wkładamy ciastka do nagrzanego pieca do 175 stopni na ok 15 min. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia. 

 



10 lutego 2025

Tort dubajski

 


Tort dubajski

Biszkopt:

  • 6 jajek L (temp pok)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 4 łyżki kakao ( powyżej 14% tłuszczu)
  • 6 łyżek płaskich mąki pszennej
  • szczypta soli


Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia. Do ubitej piany dodajemy po żółtku i delikatnie łączymy z masą, szpatułką. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli kakao ma mniej niż 14 % zmieniamy proporcje 6 łyżek kakao i 4 łyżki mąki. Wylewamy do tortownicy 22 cm i zrzucamy z 30 cm. Wkładamy do nagrzanego pieca do 175 stopni C na 25-30 min, sprawdzamy patyczkiem czy upieczony. Po wyjęciu z pieca ponownie zrzucamy tortownice z 30 cm. Po wystudzeniu, pozbywamy się obręczy i kroimy biszkopt na pół.

Masa dubajska

  • 220g pasty pistacjowej
  • 200g kadafi
  • 2 łyżki masła

Ciasto kadafi kroimy lub tniemy nożyczkami na mniejsze części. Roztapiamy na patelni masło i dorzucamy kadafi, cały czas mieszamy jednocześnie rozklejając włókna. Ciasto ma się przyrumienić i tym samym stać się chrupiące. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy włókna będą zimne, mieszamy je z pastą pistacjową.

EDIT: Ciasto kadafi warto przygotowywać dzień wcześniej i na drugi dzień pomieszać dopiero z pastą pistacjową.

Masa czekoladowa

  • 3 czekolady gorzkie po 100g
  • 400g śmietany 30%
  • 250g mascarpone

W połowie śmietany rozpuszczamy na gazie czekoladę. Pilnujemy, by się nie przypaliło. Studzimy, warto wstawić do lodówki na noc, a rano zacząć robić masę. Zimne mascarpone miksujemy z zimną śmietaną, dodajemy partiami czekoladę.

Pierwszy biszkopt nasączamy wodą z cukrem lub jakimś alkoholem, na to wykładamy 2 -3 łyżki masy czekoladowej, by ta zlepiła biszkopt z masą dubajską, na to cała masa dubajska, nasączony biszkopt, i cała masa czekoladowa. Ozdabiamy pistacjami.