Tort dubajski
Biszkopt:
- 6 jajek L (temp pok)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki kakao ( powyżej 14%
tłuszczu)
- 6 łyżek płaskich mąki pszennej
- szczypta soli
Białka oddzielamy od
żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy
partiami cukier i miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia. Do
ubitej piany dodajemy po żółtku i delikatnie łączymy z masą,
szpatułką. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli
kakao ma mniej niż 14 % zmieniamy proporcje 6 łyżek kakao i 4
łyżki mąki. Wylewamy do tortownicy 22 cm i zrzucamy z 30 cm.
Wkładamy do nagrzanego pieca do 175 stopni C na 25-30 min,
sprawdzamy patyczkiem czy upieczony. Po wyjęciu z pieca ponownie
zrzucamy tortownice z 30 cm. Po wystudzeniu, pozbywamy się obręczy
i kroimy biszkopt na pół.
Masa dubajska
- 220g pasty pistacjowej
- 200g kadafi
- 2 łyżki masła
Ciasto kadafi kroimy lub
tniemy nożyczkami na mniejsze części. Roztapiamy na patelni masło
i dorzucamy kadafi, cały czas mieszamy jednocześnie rozklejając
włókna. Ciasto ma się przyrumienić i tym samym stać się
chrupiące. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy włókna będą zimne,
mieszamy je z pastą pistacjową.
EDIT: Ciasto kadafi warto
przygotowywać dzień wcześniej i na drugi dzień pomieszać dopiero
z pastą pistacjową.
Masa czekoladowa
- 3 czekolady gorzkie po
100g
- 400g śmietany 30%
- 250g mascarpone
W połowie śmietany
rozpuszczamy na gazie czekoladę. Pilnujemy, by się nie przypaliło.
Studzimy, warto wstawić do lodówki na noc, a rano zacząć robić
masę. Zimne mascarpone miksujemy z zimną śmietaną, dodajemy
partiami czekoladę.
Pierwszy biszkopt
nasączamy wodą z cukrem lub jakimś alkoholem, na to wykładamy 2 -3
łyżki masy czekoladowej, by ta zlepiła biszkopt z masą dubajską, na
to cała masa dubajska, nasączony biszkopt, i cała masa
czekoladowa. Ozdabiamy pistacjami.