14 stycznia 2025

Ciasto kostka alpejska

 


Ciasto kostka alpejska

Ciasto jest słodkie, ale i bardzo smaczne. Jeśli jesteście na diecie. to nawet nie patrzcie w tym kierunku. Doskonale sprawdzi się też w wersji tortowej.

blaszka 24x24

Składniki:

  • 3jajka M temp pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki gorącej wody

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do nich partiami cukier i ponownie ubijamy do momentu aż białka staną się śnieżnobiałe i lśniące. Do ubitych białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek- mieszamy. Następnie kakao, olej i na koniec wodę. Wylewamy biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zrzucamy z 30 cm i wkładamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C. Pieczemy ok 25-30 min (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu zrzucamy z 30 cm i zostawiamy w papierze do wystudzenia.

Masa:

  • pól puszki kajmaku temp pokojowa
  • 200g masła w temp pokojowej
  • 2 łyżki kawy
  • 2 garści gotowych małych bezików
  • ok 3-4 łyżki kwaśnego dżemu: aronia, jagoda lub porzeczka

Miękkie masło miksujemy i dodajemy partiami kajmak. Zaparzamy kawę z 1 łyżki kawy rozpuszczalnej, studzimy i dolewamy do masy 2 łyżki gotowej kawy. Na koniec kruszymy bezy i dodajemy do masy.

na wierzch:

  • ok 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • starta gorzka czekolada

Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do spęcznienia. Podgrzewamy ją ok 10 s w mikrofali do rozpuszczenia, studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietany, by ją zahartować. Wlewamy żelatynę do masy. Wykładamy na masę kajmakową i posypujemy startą czekoladą.



13 stycznia 2025

Pasta kanapkowa z tuńczykiem

 


Pasta kanapkowa z tuńczykiem

  • 2 opakowania tuńczyka w zalewie
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 opakowanie oryginalnej fety
  • 2 garście czarne oliwki
  • garść poszatkowanego koperku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu ( można też dać 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę śmietany 18%)

Tuńczyka odcedzamy na sicie, wrzucamy do miski. Fetę rozdrabniamy widelcem i dokładamy do ryby. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, oliwki i na koniec poszatkowany koperek. Pieprzymy i solimy jeśli trzeba.



Sałatka lunchowa z kuskusem i fasolką szparagową

 


Składniki:

  • 1 szklanka  kuskus błyskawicznego
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 marchewka
  • mały ogórek zielony
  • sól, pieprz
  • kolendra lub pietruszka

Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy, by spęczniał.  Jeśli fasolka jest mrożona dobrze jest ją chwile podgotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Gdy kuskus urośnie i wchłonie płyn ( jeśli tak się nie stanie, nadmiar odlewamy), studzimy go. Do miski wrzucamy kuskus, fasolkę, ścieramy na grubych oczkach marchewkę, wkrajamy ogórka, przyprawiamy solą i pieprzem, można dodać drobno poszatkowaną kolendrę lub pietruszkę.



Sałatka wykwintna

Sałatka wykwintna



Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona lub żółtą cebulę
  • pół szklanki majonezu
  • sól pieprz
  • 1 średni ogórek zielony
  • łosoś wędzony
  • ikra obojętnie jaki kolor

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu kroimy w drobną kostkę. Sałatkę dobrze jest układać w małej tortownicy. Od spodu zaczynamy od ziemniaków, które solimy i pieprzymy. Majonez wkładamy do rękawa i wyciskamy trochę na ziemniaki, rozsmarowujemy równomiernie, na to dajemy drobno posiekanego łososia. Kolejno cebulkę drobno posiekaną, ogórek również pokrojony w kostkę, przykrywamy cienką warstwą majonezu, solimy. Jajka siekamy drobno i układamy na ogórka, na samą górę kładziemy odcedzoną z wilgoci ikrę.






Pizza na spodzie z chlebka naan



 Składniki chlebki:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki sody 

W dużej misce mieszamy 1 1/2 szklanki mąki oraz inne suche składniki. W osobnej mieszamy wodę z oliwą i jogurtem. Wlewamy zawartość do suchych składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 1/2 h. Ciasto dzielimy na 4 części ( wyjdą placki o średnicy 18 cm). Każdą kulkę wyrabiamy i wałkujemy do wymiaru talerza deserowego ( grubość ciasta powinna mieć ok 5 mm, w innym wypadku nie będzie rosło) Pół szklanki mąki wysypujemy na blat i obtaczamy w niej każdy placek. Suchą patelnie żeliwną nagrzewamy mocno i kładziemy placek otrzepany z nadmiaru mąki ( gaz pod patelnią dajemy na średni), pieczemy ok 2 min z każdej strony. Każdy placek można przesmarować masłem, by dłużej był świeży. Przechowujemy chlebki przykryte ściereczką.

Upieczony naan smarujemy dżemem z fig. Na wierzch układamy szynkę prosiutto, rozkruszamy ser z niebieską pleśnią i na sam wierzch ląduje rukola. Doskonałe jako zamiennik pizzy lub pieczywa.




Briochka z cheddarem. Egg drop

 



Śniadanie na wypasie.

Składniki na 1 osobę:

  • kanapka z brioszki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mleka
  • wędlina chuda
  • ser cheddar lub inny
  • 1 łyżka majonezu+ 1 łyżka ketchupu
  • na wierzch do ozdoby ogórek zielony lub awokado


Brioszke kroimy w grubą kanapkę, przecinamy środek, ale nie do końca. Majonez mieszamy z ketchupem, a z jajka i mleka robimy jajecznice, doprawiamy solą. Chleb opiekamy z 2 stron, środek smarujemy powstałym sosem, układamy ser i szynkę, a w sam środek ląduje jajecznica, na wierzch układamy ogórka lub awokado.

Brioszka domowa

 

Brioszka domowa

  • wody 3/4 szklanki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 7g drożdży suchych
  • 45g masła zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 750g mąki chlebowej ( ostatecznie 650 będzie ok)



Z ciepłej wody, drożdży i cukru robimy rozczyn, zostawiamy do aktywacji na 15min.Dosypujemy do rozczynu mąki soli, zagniatamy. Gdy się połączy t dodajemy kawałeczki zimnego masła i zagniatamy do połączenia składników. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 5-6 części, każdą rozwałkowujemy na płasko zwijamy w rulon, szczypiemy palcami łączenie i tym łączeniem do dołu układamy rulony jeden za drugim w keksówce lun naczyniu żaroodpornym. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 15 min w ciepłym miejscu. Wkładamy chleb do rozgrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy chwile w otwartym piekarniku, wierzch smarujemy masłem. Chleb jest miękki i bardzo maślany.