Ciasto kostka alpejska
Ciasto jest słodkie, ale i bardzo smaczne. Jeśli jesteście na diecie. to nawet nie patrzcie w tym kierunku. Doskonale sprawdzi się też w wersji tortowej.
blaszka 24x24
Składniki:
- 3jajka M temp pokojowej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 szklanki cukru
 - 2 łyżki kakao
 - szczypta soli
 - 1 łyżka oleju
 - 2 łyżki gorącej wody
 
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do nich partiami cukier i ponownie ubijamy do momentu aż białka staną się śnieżnobiałe i lśniące. Do ubitych białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek- mieszamy. Następnie kakao, olej i na koniec wodę. Wylewamy biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zrzucamy z 30 cm i wkładamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C. Pieczemy ok 25-30 min (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu zrzucamy z 30 cm i zostawiamy w papierze do wystudzenia.
Masa:
- pól puszki kajmaku temp pokojowa
 - 200g masła w temp pokojowej
 - 2 łyżki kawy
 - 2 garści gotowych małych bezików
 - ok 3-4 łyżki kwaśnego dżemu: aronia, jagoda lub porzeczka
 
Miękkie masło miksujemy i dodajemy partiami kajmak. Zaparzamy kawę z 1 łyżki kawy rozpuszczalnej, studzimy i dolewamy do masy 2 łyżki gotowej kawy. Na koniec kruszymy bezy i dodajemy do masy.
na wierzch:
- ok 500 ml śmietany 36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 2 łyżki żelatyny
 - 1/3 szklanki wody
 - starta gorzka czekolada
 
Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do spęcznienia. Podgrzewamy ją ok 10 s w mikrofali do rozpuszczenia, studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietany, by ją zahartować. Wlewamy żelatynę do masy. Wykładamy na masę kajmakową i posypujemy startą czekoladą.