14 lipca 2025

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę do słoików

 

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę do słoików.


Składniki:

1,5 kg fasolki szparagowej

60 dag pieczarek

2 duże cebule

2 duże passaty w szkle

2 duże czerwone papryki

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżka tymianku

sól i pieprz do smaku



Fasolkę obieramy z krypci i kroimy na kawałki 3 cm. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w pół plasterki i podsmażamy na oleju jak puszcza wodę dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwona. Smażymy do zmiękczenia. Na osobnej cebuli przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy do miękczenia. Dolewamy do tego passatę pomidorową, dokładamy pieczarki z papryką oraz fasolkę i dolewamy olej, przyprawiamy. Dusimy do zabulgotania. Wkładamy do słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki peklujemy ok 20 min w dużym garze z wodą. Po ugotowaniu odwracamy słoiki do góry dniem i studzimy.


Drożdżówki z malinami, malinianki

 Składniki:

  • ok 500 g mąki typ 550
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru
  • 9g drożdży suchych piekarskich lub 30g świeżych
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli

Z ciepłego mleka ( ok 37 stopni), cukru i 2-3 łyżek mąki przyrządzamy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dolewamy rozpuszczone chłodne masło, sól, resztę mąki, esencje waniliowa i dorzucamy 3 żółtka. Ugniatamy ok 5 min, miskę smarujemy oliwą i układamy w niej ciasto do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na ok 1,5 h. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy i zostawiamy pod ścierką na pół godziny.

Nadzienie:

  • 60-70 dag malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60g masła zimnego

Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę.

Maliny myjemy i dokładnie osuszamy, dodajemy do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

Bierzemy miseczkę jak na zupę, oprószamy mąką i wkładamy pojedynczo krążek ciasta, wypełniamy 2 łyżkami jagód i zawijamy brzegi do środka i na koniec dzióbek skręcamy- to spowoduje, że farsz nie wycieknie i wejdzie go dużo. Kładziemy łączeniem do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy odstępy, bo malinianki podwajają wielkość ( ja piekę na dwa razy po 4).Wierzch bułek smarujemy białkiem i wysypujemy kruszonką.

Pieczemy góra-dół w temp 190 stopni c ok 17 min.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.