Ciasto Benjamin
Składniki:
- 200g mąki
 - 2 banany
 - 50g kakao
 - 150g czekolady
 - 150g oleju
 - ok 100g cukru
 - 4 jajka
 - 1 łyżeczka sody
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Olej rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ucieramy z cukrem. Banany porządnie rozgniatamy widelcem, by nie było grudek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Do mąki wlewamy ostudzoną czekoladę, wrzucamy banany, masę jajeczna i kakao. Pieczemy w 180 stopniach C ok 40 min. Blat przecinamy na pół.
Masa
- 250g mascarpone
 - 2 łyżki kajmaku
 - 1 banan
 - 2 łyżki soku z cytryny
 
- 400 ml śmietany 36%
 - fix do śmietany
 - 2 łyżeczki cukru pudru
 
Mascarpone mieszamy z kajmakiem. Na pierwszą połówkę biszkoptu wykładamy pół kremu serowego, układamy plasterki banana i skrapiamy sokiem z cytryny. Nakładamy masę do końca i przykrywamy biszkoptem. Śmietanę mieszamy z fixem i ubijamy z cukrem pudrem (można zamiast fixu połączyć z żelatyną).