Ciasto Kofiko
Ciasto jest pyszne, bogate w smaki i doskonale się komponuje. Masę najlepiej zacząć dzień wcześniej.
Składniki:
Spód:
- 5-6 jajek ( małe 6 , duże 5) temp. pokojowa
 - 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżka wody ciepłej
 - szczypta soli
 
Białka oddzielamy od żółtek. Białka i sól ubijamy na gęsto mikserem, pod koniec dodajemy partiami cukier puder. Ubijamy do momentu aż piana będzie śnieżnobiała i lśniąca. Żółtka łączymy z wodą i rozbełtujemy widelcem i wlewamy ostrożnie do białek. Mąkę i proszek przesiewamy i dorzucamy do masy jajecznej, następnie w masie lądują zmielone orzechy. Biszkopt wylewamy na blaszkę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia.Walimy blachą o blat ;). Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 30-35 min. Sprawdzamy patyczkiem, po wyjęciu znów uderzamy blachą o blat. Studzimy ciasto i rozkrajmy na pół. Blaty nasączamy wodą z lekkim alkoholem ( można też nawilżyć rozcieńczoną kawą).
Masa kawowa:
- 200 ml kremówki 36%
 - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 - 1 czekolada gorzka 100g
 - 1 mascarpone zimne z lodówki
 - dodatkowo duże delicje ( lub zamienniki) w dowolnym smaku (u mnie wiśniowe)
 
Śmietanę podgrzewamy z połamaną czekoladą i kawą rozpuszczalną, do pierwszego zabulgotania. Wyłączamy gaz i rózgą mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjmujmy masę i ubijamy mikserem do zgęstnienia, dodajemy partiami zimne mascarpone.
Na spód kładziemy nasączony blat na to połowa masy, układamy delicje galaretką do góry, kolejna część masy i na to biszkopt. Na wierzch wylewamy polewę, czyli roztopioną czekoladę z mlekiem. Wierzch można dekorować według uznania.