31 marca 2025

Ciasto Kofiko

 

Ciasto Kofiko


 

Ciasto jest pyszne, bogate w smaki i doskonale się komponuje. Masę najlepiej zacząć dzień wcześniej.

Składniki:

Spód:

  • 5-6 jajek ( małe 6 , duże 5) temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody ciepłej
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek. Białka i sól ubijamy na gęsto mikserem, pod koniec dodajemy partiami cukier puder. Ubijamy do momentu aż piana będzie śnieżnobiała i lśniąca. Żółtka łączymy z wodą i rozbełtujemy widelcem i wlewamy ostrożnie do białek. Mąkę i proszek przesiewamy i dorzucamy do masy jajecznej, następnie w masie lądują zmielone orzechy. Biszkopt wylewamy na blaszkę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia.Walimy blachą o blat ;). Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 30-35 min. Sprawdzamy patyczkiem, po wyjęciu znów uderzamy blachą o blat. Studzimy ciasto i rozkrajmy na pół. Blaty nasączamy wodą z lekkim alkoholem ( można też nawilżyć rozcieńczoną kawą).

Masa kawowa:

  • 200 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 czekolada gorzka 100g
  • 1 mascarpone zimne z lodówki
  • dodatkowo duże delicje ( lub zamienniki) w dowolnym smaku (u mnie wiśniowe)
Polewa:

1 czekolada gorzka
3 łyżki mleka lub śmietanki 30%

Śmietanę podgrzewamy z połamaną czekoladą i kawą rozpuszczalną, do pierwszego zabulgotania. Wyłączamy gaz i rózgą mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjmujmy masę i ubijamy mikserem do zgęstnienia, dodajemy partiami zimne mascarpone. 

Na spód kładziemy nasączony blat na to połowa masy, układamy delicje galaretką do góry, kolejna część masy i na to biszkopt. Na wierzch wylewamy polewę, czyli roztopioną czekoladę z mlekiem. Wierzch można dekorować według uznania.

 



Jaja z pasta awokado i chrupiącym bekonem. Koszyczki jajeczne.

 

Jaja z pasta awokado i chrupiącym bekonem. Koszyczki jajeczne.


 

Składniki:

  • ok 6-7 jajek
  • 2 dojrzałe awokado
  • płatki chili
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 paczka plastrów parzonego bekonu
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka szczypiorków

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kroimy na pół, zostawiamy część z szerszą stroną, delikatnie ścinamy dół by jajka stały i wydłubujemy żółtko. Awokado, żółtka i majonez blendujemy na gładko, doprawiamy chili, solą i pieprzem oraz cytryną ( po to by pasta nie czerniała). Pastę wkładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy jajko do odcięcia. Bekon opiekamy na suchej patelni do chrupkości, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Drobno siekamy mięso. Zanurzamy każde jajko w bekonie i pastą uzupełniamy górę. Ze szczypioru robimy rączkę koszyka.


 



Sałatka Wielkanocna z brokułem



Składniki:

  • 1 brokuł
  • pół paczki makronu orzo
  • 20 dag szynki konserwowej
  • pół puszki kukurydzy
  • majonez ok 2-3 łyżki
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 2 oliwki czarne do ozdoby

Brokuła rozdzielamy na małe różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane różyczki brokuła przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia i wystudzenia Ostrym nożem rozdrabniamy ponownie brokuła na małe części i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną szynkę w małą kostkę, kukurydzę oraz ugotowany al dente makaron orzo. Mieszamy wszystko z majonezem ( ja daje vege z biedry), doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę ostudzoną wykładamy na duży płaski talerz i formujemy zająca. Ser trzemy na najmniejszych oczkach i oblepiamy kontury zająca. Uszy i nos wycinamy z kawałka sera i szynki, oczy robimy z oliwek, ogonek jest z winogrona.