9 grudnia 2012

Serniczki vel serki


Serniczki


 

Po raz pierwszy zjadłam je w Białymstoku, z tego co się orientowałam jest to powiedzmy deser regionalny Podlasia.Przepis szybki prosty

Składniki:

Kostka białego sera najlepiej półtłusty
1 jajko
ok 3/4 szklanki mąki
mała śmietana 18 %
6 łyżeczek cukru
brzoskwinie świeże lub z puszki
olej do smażenia

Ser przeciskamy przez praskę dodajemy jajo, 3 łyżeczki cukru, dosypujemy połowę podanej ilości maki i ugniatamy mąkę dodajemy do momentu aż ser będzie odchodził od dłoni, formujemy zgrabne kuleczki i rzucamy na olej (patelnia)smażymy powoli by dokładnie ściął się środek.Usmażone serniczki układamy na talerzu. Śmietanę 18% mieszamy z 3 łyżeczkami cukru i podlewamy nią serniczki na wierz można pokroić brzoskwinie, truskawki, ananasa lub polać rozpuszczoną czekoladą- wedle gustu:) Z kostki sera wychodzi ok 4-5 sztuk
Danie kaloryczne, ale czasem warto zgrzeszyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz