Cynamonki
Składniki:
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
 - 1 szklanka ciepłego mleka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 75g miękkiego masła
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 jajka w temp pokojowej
 - 4 szklanki mąki pszennej 550 lux lub 650
 
- 1 szklanka cukru brązowego
 - 3 łyżki cynamonu
 - 75g szklanki masła miękkiego
 - lukier śmietanowy
 
- 225g serka śmietankowego philadelphia ( można zamienić na Twój Ulubiony serek)
 - 85g szklanki miękkiego masła
 - 2-3 łyżki mleka
 - 2,5 szklanki cukru pudru
 - szczypta soli
 
W misce łączymy drożdże z mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na ok 10 min, aż drożdże się spienią.
W osobnej misce łączymy cukier z miękkim masłem, solą, jajkami oraz zaczynem. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy do momentu aż ciasto stanie się elastyczne, wilgotne, ale nie klejące.
Przenieś ciasto do ciepłego miejsca i przykryj folią spożywcą. Zostawiamy na ok 50 min. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmaruj miękkie ciasto po wierzchu i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Z tej ilości ciasta powinno z rolady wyjść 12 kawałków. By kawałki były równi odcięte można użyć nici dentystycznej. Umieszczamy roladki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub pieczemy na macie do ptysi i makaroników. Zostawiamy do ponownego wyrastania na ok 30 min
Pieczemy ok 20 min w temp 175 stopni. Po upieczeniu dajemy do studzenia. Serek śmietanowy łączymy z miękkim masłem i ubijamy na gładko, dodajemy cukier puder, mleko i sól. Gdy cynamonki są jeszcze ciepłe rozsmarowujemy po wierzchu lukier, by delikatnie się rozpuścił.