Ciasto czekoladowo-miodowe z dynią.
Ciasto nie wychodzi słodkie, a aromat dyni jest nie wyczuwalny. Czasami prostota smakuje najlepiej.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
 - 3 jaja temp pokojowa
 - 1/2 szklanki oleju
 - 1/2 szklanka płynnego miodu
 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
 - 1 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 4-5 łyżek kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - pół łyżeczki imbiru w proszku
 - szczypta kardamonu w proszku
 - szczypta soli
 
Dynie wydrążamy, gotujemy lub pieczemy ze skórą, wycinamy miękki miąższ i go blendujemy, studzimy dynie. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód i puree z dyni. Suche składniki mieszamy w osobnej misce i partiami mieszamy z mokrymi. Pieczemy ok 25 min w temp 180 stopni C do suchego patyka. Studzimy i kroimy na dwie cześci.
Masa z kaszy manny
Składniki:
- 1l mleka 3,2%
 - 8 łyżek kaszy manny
 - 200g masła
 - 2 łyżki cukru pudru
 - ekstrakt waniliowy
 
Mleko zagotowujemy wrzucamy kaszę i cukier i gotujemy cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, ściągamy z ognia i po 5 min wrzucamy całe masło do rozpuszczenia. Kaszę przykrywamy kontaktowo folią i studzimy. Zimną masę wylewamy na połowę biszkoptu i przykrywamy drugim. Wierzch można udekorować polewą.