26 sierpnia 2025

Portugalskie babeczki kokosowe

 



Portugalskie babeczki kokosowe

Składniki:

  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.


Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Mleko łączymy z jajkami i ekstraktem, w drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek. Do suchych dolewamy płynne i na koniec wrzucamy też kokos. Uzupełniamy masą foremki do muffinek do 3/4 wysokości i pieczemy ok 17 min do złotego koloru. Babeczki utrzymają dłużej świeżość jak będą zamknięte w pudełku.


Kotlety, burgery z buraka i kaszy jaglanej

 

Kotlety, burgery z buraka i kaszy jaglanej

Składniki:


  • ok 4 średnie buraki ugotowane lub upieczone
  • ugotowana kasza jaglana ok 1/3 szklanki lub 1 woreczek
  • uprażone ziarna słonecznika 1 garść
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta kuminu
  • szczypta chili w płatkach
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • bułka tarta do obtaczania

Buraki gotujemy, studzimy i trzemy na większych oczkach. Cebule drobno siekamy dodajemy do buraków, dodajemy również ugotowaną i wystudzoną kasze. Doprawiamy całość, dodajemy mąkę, słonecznik i przyprawy oraz olej. Jeśli kotlety są za luźne to dosypujemy mąki. Obtaczamy w bułce tartej u spryskujemy olejem.

Pieczemy w airfryerze ok 20-25 min w 200 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy kotlety. Można zrobić również na patelni i w piecu.

Chlebek z orzechami i figami. Ciasto orzechowo-figowe.

 

Chlebek z orzechami i figami. Ciasto orzechowo-figowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka duże
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanki pokrojonych świeżych fig
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka 3.2 %
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 80g rozpuszczonego masła

Uwaga: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Figi i orzechy mieszamy w jednej misce z łyżką mąki, W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i dolewamy przestudzone masło. Mąkę przesiewamy z proszkiem do niej wlewamy jajka i na koniec figi. Wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni C ok 50 min. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

EDIT: Jeśli nie macie dostępu do fig można