Sajgonki
- 250g mięsa mielonego
 - 100g krewetek lub paluszków krabowych
 - 50 g makaronu ryżowego (vermicelli), namoczonego i drobno pokrojonego
 - 50g grzybów mun, namoczone odciśnięte i drobno posiekane
 - 1 mała marchewka starta
 - 1 cebula dymka drobno posiekana
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 jajko
 - 1 łyżka sosu rybnego
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - sól, pieprz
 - 15-20 arkuszy papieru ryżowego
 - miska z ciepłą wodą
 
Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy. Płat papieru ryżowego moczymy z dwóch stron, nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak krokieta ( czyli bok- bok i rolujemy) Smażymy na patelni w głębokim oleju lub w airfryer 180 stopni C ok 8-10 min ( spryskujemy olejem).
Sos słodko-kwaśny
- 100ml soku z ananasa
 - 3 łyżki ketchupu
 - 2 łyżki cukru trzcinowego
 - 2 łyżki octu ryżowego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 1 łyżeczka skrobi + 2 łyżki wody
 - 1 ząbek czosnku posiekany
 - chilli płatki dos maku