22 sierpnia 2025

 

Sajgonki

  • 250g mięsa mielonego
  • 100g krewetek lub paluszków krabowych
  • 50 g makaronu ryżowego (vermicelli), namoczonego i drobno pokrojonego
  • 50g grzybów mun, namoczone odciśnięte i drobno posiekane
  • 1 mała marchewka starta
  • 1 cebula dymka drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 15-20 arkuszy papieru ryżowego
  • miska z ciepłą wodą

Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy. Płat papieru ryżowego moczymy z dwóch stron, nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak krokieta ( czyli bok- bok i rolujemy) Smażymy na patelni w głębokim oleju lub w airfryer 180 stopni C ok 8-10 min ( spryskujemy olejem).


Sos słodko-kwaśny

  • 100ml soku z ananasa
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi + 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • chilli płatki dos maku
Na oleju podsmażamy czosnek z chili. Dodajemy ketchyp, cukier, ocet, sok i sosy. Dusimy 3 min. Po tym czasie rozrabiamy skrobie z woda i dodajemy do sosu by zgęstniał.


21 sierpnia 2025

Sernik cytrynowy jak ze Starbucks

 

Sernik cytrynowy jak ze Starbucks.

Często na wyjazdach korzystam z aplikacji Too good to go  i ostatnio za połowę ceny odebraliśmy paczkę ze Starbucksa właśnie z tym sernikiem. Jak nie jestem fanem cytrusów, to ten sernik wymiata no i musiałam go odtworzyć.

Tortownica 22 cm 

Składniki:

Spód:

  • 200g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy roztopione masło i cukier. Mieszamy i ugniatamy masę ( dobrze do tego sprawdza się szklanka).

Masa serowa:

  • 1 kg sera gęstego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 200g cukru ( można lekko obniżyć)
  • 4 jajka L ciepłe
  • 150 ml śmietany 30%
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 3 łyżki mąki pszennej

Uwaga: Wszystkie produkty mają mieć temperaturę pokojową!

Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, dodajemy na koniec sok z cytryny i skórkę, by się masa nie zważyła. Wlewamy masę serową do formy na herbatniki i wstawiamy do rozgrzanego pieca do 160 stopni C na 1h. Po tym czasie studzimy na kratce

Krem cytrynowy na wierzch

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 60g masła

Jajka i cukier wbijamy do rondla i na wolnym ogniu podgrzewamy, jednocześnie miksując. Po ok 3-4 min masa powinna zgęstnieć, wyłączamy palnik i dodajemy masło, mieszamy, na koniec sok z cytryny. Krem wylewamy na upieczmy i lekko ostygły sernik.

Sałatka Tiffany


Wszystkie składniki do siebie pasują, a winogron dodaje słodyczy. Doskonale sprawdza się na każdą okazję. Zamiast tradycyjnego majonezu można użyć vege,


Składniki:

  • 1 pierś pojedyncza gotowana
  • 1 pierś pojedyncza wędzona
  • 4 jajka na twardo
  • 150g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g pestek słonecznika
  • ok 300g winogron bezpestkowych
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku


Sałatka jest warstwowa, więc przygotowujemy sobie naczynie szklane. Na spód kroimy w drobną kostkę obie piersi, smarujemy cienką warstwą majonezy, następnie ścieramy na grubych oczkach ser i wykładamy do miski -doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy cienko majonezem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i ostygły wrzucamy, jako kolejną warstwę. Jajka można podzielić na żółtka i białka, ale może być też jedna warstwa. Jajka drobno siekamy i wrzucamy do miski. Ząbki czosnku rozgniatamy z łyżką majonezu, solą i pieprzem i taką masę wykładamy na jajka. Na samą górę układamy ściśle połówki winogrona . Sałatkę wkładamy do lodówki, by się przegryzł.