17 września 2025

Zupa NIC.

 

Zupa NIC.


Deser ten wywodzi się z kuchni francuskiej, był znany pod nazwą „pływając wyspa”. Do Polski trafił w XIX w. Był to deser podawany w eleganckich filiżankach po obiedzie niedzielnym lub na przyjęciach. Oczywiście gościł tylko w domach zamożnych. W Austrii występuje pod nazwą „klusek śnieżnych”, we Włoszech to krem z jajek i wina czyli Zabaglione, na Węgrzech zaś to „ptasie mleczko” podawane na zimno. U nas deser zapomniana ale przywrócony przez p. Magdę Gessler w restauracji „U Fukiera”.

Składniki:


  • 1 litr mleka
  • 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
  • 4 jajka ( oddzielamy żółtko od białek)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • owoce sezonowe
  • listki mięty
  • uprażony kokos
  • drobno zmielone maliny liofilizowane


Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Mleko podgrzewamy i w gorącym mleku obgotowujemy pianę z każdej strony ( wyjdą puszyste chmurki)

Wyjmujemy chmurki i studzimy na talerzu. Do mleka my wanilie oraz masę z żółtek ( żółtka+ cukier + mąka). Podgrzewamy do zgęstnienia, ale nie gotujemy. Przecedzamy przez sitko by płyn był gładki. Można podać na dwa sposobu, na ciepło z owocami, lub na zimno po słodzeniu i też ozdobić owocami.



15 września 2025

Turecka pasta paprykowa na kanapkę.

 

Turecka pasta paprykowa na kanapkę. Pasta jest ostra i aromatyczna. Doskonale nadaje się do lawasza, chleba, fety oraz do jajek po turecku.

Składniki:

  • 5 papryk czerwonych
  • 2 papryczki chili z pestkami
  • 2 łyżki ostrej pasty paprykowej można zastąpić 1/2 łyżeczką pieprzu cayen
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 żabki czosnku
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka melasy winogronowej( można zamienić na syrop z agawy)
  • 1 łyżka syropu z granatu

Papryki czerwone i chili pieczemy w 200 stopniach C do momentu, aż skórka się przypiecze. Wkładamy do ostygnięcia do woreczka foliowego i obieramy ze skóry. Blendujemy papryki, czosnek,orzechy dodajemy przyprawy i oliwę.


Ciasto marchwiowo-ananasowe

 

Ciasto marchwiowo-ananasowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 puszka ananasów
  • ok 4 średnie marchwie
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka temp pokojowa
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę. Dolewamy olej, łączymy składniki ze sobą, wsypujemy do jajek na drobnych oczkach utartą marchew i odsączone z soku drobno posiekane ananasy oraz 1/3 szklanki soku z ananasów. Mokre wlewamy do suchych i łączymy szpatułką. Wylewamy masę do dużej keksówki lub blachy 24x24. Pieczemy ok 40-45 min w temp 175 stopni C. Sprawdzamy szczególnie środek ciasta patyczkiem.  Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.

Ciasto można przełożyć masą z serka philadelphia 200g + miękkie masło 100g + 1 szklanka cukru pudru. W mojej wersji jest bardziej fit bez nadzienia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.