19 września 2022

Praliny, trufle kawowe



Składniki:


  • 100ml kawy z expresu
  • 1 op biszkoptów dla dzieci okrągłych
  • 100g czekolady deserowej
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 1 paczka budyniu waniliowego sypkiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Biszkopty miksujemy na proszek, dosypujemy sypki budyń z torebki, do tego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej suchej. Czekoladę rozpuszczamy w 100ml gorącej kawy, wlewamy do suchych składników. Do tego ląduje mascarpone, mieszamy wszystko i ręcznie tworzymy kuleczki pralinowe. Można je zostawić w takiej formie lub oblać je rozpuszczoną czekoladą. 

Przechowujemy w lodówce.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz