Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę do słoików.
Składniki:
1,5 kg fasolki szparagowej
60 dag pieczarek
2 duże cebule
2 duże passaty w szkle
2 duże czerwone papryki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka tymianku
sól i pieprz do smaku
Fasolkę obieramy z krypci i kroimy na kawałki 3 cm. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w pół plasterki i podsmażamy na oleju jak puszcza wodę dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwona. Smażymy do zmiękczenia. Na osobnej cebuli przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy do miękczenia. Dolewamy do tego passatę pomidorową, dokładamy pieczarki z papryką oraz fasolkę i dolewamy olej, przyprawiamy. Dusimy do zabulgotania. Wkładamy do słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki peklujemy ok 20 min w dużym garze z wodą. Po ugotowaniu odwracamy słoiki do góry dniem i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz