14 lipca 2025

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę do słoików

 

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę do słoików.


Składniki:

1,5 kg fasolki szparagowej

60 dag pieczarek

2 duże cebule

2 duże passaty w szkle

2 duże czerwone papryki

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżka tymianku

sól i pieprz do smaku



Fasolkę obieramy z krypci i kroimy na kawałki 3 cm. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w pół plasterki i podsmażamy na oleju jak puszcza wodę dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwona. Smażymy do zmiękczenia. Na osobnej cebuli przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy do miękczenia. Dolewamy do tego passatę pomidorową, dokładamy pieczarki z papryką oraz fasolkę i dolewamy olej, przyprawiamy. Dusimy do zabulgotania. Wkładamy do słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki peklujemy ok 20 min w dużym garze z wodą. Po ugotowaniu odwracamy słoiki do góry dniem i studzimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz