29 listopada 2012

Ryż po myśliwsku

Zapiekanka z ryżem
niby dziwne ,ale na prawdę dobrze smakuje :)


Składniki:
50 dag piersi z kurczaka
2 torebki ryżu parboiled ( to taki długi, który się nie lepi, zwykły też by mógł być)
1 duża cebula
25 dag pieczarek
posiekana natka pietruszki
ok 15-20 dag żółtego startego sera
warzywna kostka rosołowa
1 szklanka śmietany 30 %
przyprawa myśliwska lub przyprawa do dań z dziczyzny
pieprz, masło, sól

Cebulę drobno kroimy  i podsmażamy  bez zarumienienia, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy do miękkości. Mięso obtaczamy w przyprawie do dziczyzny i obsmażamy na maśle. Ryż gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu w kostce rosołowej, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami masła.Mięso mieszamy z grzybami i ryżem wykładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy śmietaną i posnujemy z wierzchu pietruszką oraz serem żółtym. Zapiekamy około godziny w piekarniku ok 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz