Scones z mango i kokosem czyli kruche angielskie ciastka o niesamowitym maślanym smaku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
 - 1/2 łyżeczki soli-zostawiamy3 łyżki cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 6 łyżek zimnego masła
 - 2 łyżki wiórek kokosowych
 - 1 jajko
 - 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
 - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango
 - 1 1/2 łyżeczki cukru do posypania
 - kilka truskawek liofilizowanych do ozdoby
 
Piec nagrzewamy do 200stopni C.
W misce mieszamy mąkę ze solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. |zimne masło kroimy drobno i mieszamy z mąką, ma powstać kruszonka. Mleko łączymy widelcem z jajkiem i wlewamy do mąki, dodajemy wiórki i mango. Gęste i lepiące cisto wykładamy na papier do pieczenia, tworzymy okrąg i dzielimy go na 8 części ( jak pizze), delikatnie odsuwamy części od siebie, a wierzch posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na środku pieca góra dół ok 18 min do zarumienienia. Po wystudzeniu można udekorować rozgniecionymi truskawkami liofilizowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz