Bigos z cukinii
składniki:
- kiełbasa o zawartości przynajmniej 90 % mięsa- 1 długa lub 2-3 mniejsze
- 2 średnie cebule
- 2 średnie cukinie
- 1 passata w szkle
- 2 ziela angielskie
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1 -2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Cukinie ścieramy na grubych oczkach, odcedzamy i sypiemy na nią niewielką ilość soli-zostawiamy na chwile na sicie, by od soli soki wyciekły. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy do miękkości na oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dusimy ok 10 min. Po tym czasie wlewamy passatę , doprawiamy zielem, liściem, pieprzem, solą i papryką, na koniec dodajemy cukinie i całość dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz