10 czerwca 2025

Bigos z cukinii

 

Bigos z cukinii

składniki:

  • kiełbasa o zawartości przynajmniej 90 % mięsa- 1 długa lub 2-3 mniejsze
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie cukinie
  • 1 passata w szkle
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 -2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Cukinie ścieramy na grubych oczkach, odcedzamy i sypiemy na nią niewielką ilość soli-zostawiamy na chwile na sicie, by od soli soki wyciekły. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy do miękkości na oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dusimy ok 10 min. Po tym czasie wlewamy passatę , doprawiamy zielem, liściem, pieprzem, solą i papryką, na koniec dodajemy cukinie i całość dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz