Sernik cytrynowy jak ze Starbucks.
Często na wyjazdach korzystam z aplikacji Too good to go i ostatnio za połowę ceny odebraliśmy paczkę ze Starbucksa właśnie z tym sernikiem. Jak nie jestem fanem cytrusów, to ten sernik wymiata no i musiałam go odtworzyć.
Tortownica 22 cm
Składniki:
Spód:
- 200g herbatników maślanych
 - 80 g roztopionego masła
 - 2 łyżki cukru
 
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy roztopione masło i cukier. Mieszamy i ugniatamy masę ( dobrze do tego sprawdza się szklanka).
Masa serowa:
- 1 kg sera gęstego z wiaderka
 - 250 g mascarpone
 - 200g cukru ( można lekko obniżyć)
 - 4 jajka L ciepłe
 - 150 ml śmietany 30%
 - sok i skórka z 2 cytryn
 - 3 łyżki mąki pszennej
 
Uwaga: Wszystkie produkty mają mieć temperaturę pokojową!
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, dodajemy na koniec sok z cytryny i skórkę, by się masa nie zważyła. Wlewamy masę serową do formy na herbatniki i wstawiamy do rozgrzanego pieca do 160 stopni C na 1h. Po tym czasie studzimy na kratce
Krem cytrynowy na wierzch
- 2 jajka
 - 100 g cukru
 - sok z 2 cytryn
 - 60g masła
 
Jajka i cukier wbijamy do rondla i na wolnym ogniu podgrzewamy, jednocześnie miksując. Po ok 3-4 min masa powinna zgęstnieć, wyłączamy palnik i dodajemy masło, mieszamy, na koniec sok z cytryny. Krem wylewamy na upieczmy i lekko ostygły sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz