3 listopada 2025

Ciastko jabłkowe warstwowe

 

Ciastko jabłkowe warstwowe. Prosty, pyszny, szybki.

Składniki:

  • 4-5 jabłek średniej wielkości
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka M
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 60g cukru
  • esencji waniliowe kilka kropli
  • 25g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy i obieraczką do warzyw tniemy na cienkie plasterki, wyciskamy sok z cytryny do plasterków.

Ubijamy całe jaja z cukrem na puszystą masę. Do jajek wlewamy mleko, łączymy z jajkami. Wrzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamon. Tortownicę 18 cm smarujemy miękkim masłem. Plasterki jabłek wkładamy partiami delikatnie do masy jajecznej i je dokładnie obtaczamy. Układamy na płasko jabłka w tortownicy i dociskamy. Pozostały płyn wylewamy na owoce i kilka razy potrząsamy. Na wierzch wylewamy roztopione masło. Pieczemy ok 55 min w 180 stopniach C, góra-dół. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz