Ciastko jabłkowe warstwowe. Prosty, pyszny, szybki.
Składniki:
- 4-5 jabłek średniej wielkości
 - sok z połowy cytryny
 - 3 jajka M
 - 120 g mąki
 - szczypta soli
 - 100 ml mleka
 - 60g cukru
 - esencji waniliowe kilka kropli
 - 25g roztopionego masła
 - 1 łyżeczka miękkiego masła
 - 2 łyżeczki cynamonu
 
Jabłka obieramy i obieraczką do warzyw tniemy na cienkie plasterki, wyciskamy sok z cytryny do plasterków.
Ubijamy całe jaja z cukrem na puszystą masę. Do jajek wlewamy mleko, łączymy z jajkami. Wrzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamon. Tortownicę 18 cm smarujemy miękkim masłem. Plasterki jabłek wkładamy partiami delikatnie do masy jajecznej i je dokładnie obtaczamy. Układamy na płasko jabłka w tortownicy i dociskamy. Pozostały płyn wylewamy na owoce i kilka razy potrząsamy. Na wierzch wylewamy roztopione masło. Pieczemy ok 55 min w 180 stopniach C, góra-dół. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz