Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka L
- 3/4 cukru
- 4 łyżki kopiate mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej widy
- 2-3 łyżki kakao
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier i ponownie ubijamy tak, by cukier był niewyczuwalny , a białka stały się lśniące i śnieżnobiałe. Dodajemy po jednym żółtku i łączymy szpatułką delikatnie. Mąkę z kakao przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy też olej i wodę. Całość delikatnie mieszamy. Dużą blachę z pieca wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt, można blachę zrzucić na blat by się pozbyć powietrza z masy. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni na ok 20-25 min. Na czystą ścierkę wysypujemy cukier puder, rozprowadzamy go na całej powierzchni. Biszkopt przewracamy na ścierkę, a z góry ściągamy ostrożnie papier do pieczenia. Zawijamy rulon ze ścierki i biszkoptu i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa:
- 250g mascarpone
- 300g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru pudru
Maliny zamrożone zostawiamy do odmrożenia i wylewamy nadmiar wody, teraz przechodzimy do następnego kroku, który jest jednocześnie pierwszym przy świeżych owocach.
Maliny blendujemy dokładnie i oddzielamy pestki na sicie. Zimne mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i powoli małymi partiami wlewamy mus z malin. Wkładamy masę do lodówki by zgęstniała.
Odwijamy biszkopt i smarujemy po całości masą, zostawiamy tylko 1cm od końca biszkoptu, by dobrze się rolada zawinęła i by nadmiar nie wyleciał. Zostawiamy oczywiście od szerszej strony. Ponownie wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.
Lukier do monoporcji
- sok z połowy cytryny
- szczypta czerwonego barwnika
- cuier puder
Roladę tniemy na kawałki ok 6-7 cm. Z soku z cytryny i cukru tworzymy lukier nie za gęsty i nie leisty, na koniec dodajemy barwnik. Każdy kawałek rolady stawiamy na sztorc i oblewamy lukrem, jeśli braknie to dorabiamy, górę naszej monoporcji można ozdobić owocami i bezikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz