Bułki orkiszowe z płatkami owsianymi
Składniki:
- 7g drożdży piekarskich sypkich
 - 1 szklanka 250ml ciepłej wody
 - pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 - 1 łyżeczka cukru
 - pól łyżeczki soli
 - 2 łyżki oleju
 - ok 500g mąki orkiszowej
 
Płatki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 5 min. dodajemy do nich drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Zostawiamy na 15 min.
Do rozczynu dolewamy oleju i partiami dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ok 10 min. Dzielimy ciasto na 8 bułek mniejszych lub 6 większych. Bułki wykładamy na papier do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5h. Trzeba zrobić duże odstępy, bo bułki mocno wyrastają. Ja używam formy silikonowej do bułek. Po wyrośnięciu bułki z wierzchu smarujemy zwykłą wodą i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz