6 listopada 2012
Buchty drożdżowe
Poniższy przepis pochodzi z książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowej i Kingi Osmyckiej.Ja mam wydanie z 1986 więc już swoje przeszła. To pozycja ,którą każda gotująca Pani powinna mieć w swojej kuchnioteczce ( takie mi dziwne połączenie z biblioteczką wyszło). Każdy przepis wychodzi...jak widac na załączobych obrazkach:)
Buchty drożdżowe
50 dag (21/2 szklanki) mąki,
3 żółtka,
1 jajo,
15 dag
(8 łyżek) cukru,
5 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
10 dag margaryny,
3 łyżki oliwy,
szczypta soli,
20-30 dag
powideł, marmolady, konfitur lub dżemu,
cukier puder i cukier wanilinowy do posypania, tłuszcz do formy
Przygotować rozczyn z drożdży, części letniego mleka,
odrobiny cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka
i jajo utrzeć z cukrem. Tłuszcz roztopić. Do mąki dodać
utarte jaja, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i szczyptę
soli. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki
dokładnie się połączą, dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać
do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od łyżki
i od brzegów naczynia. Ciasto przykryć i pozostawić
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, nabierać
dużą łyżką i kłaść na dłoni natłuszczonej oliwą. Formować
krążki. W każdym krążku zrobić palcem wgłębienie, wypełnić
je łyżeczką powideł lub dżemu, zalepić i uformować
kulę. Kule układać jedną obok drugiej (tak, aby przylegały
do siebie) w natłuszczonej tortownicy lub rondlu.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec
w średnio gorącym piekarniku 40-50 min. Ciasto ostudzić,
wyjąć z formy, podzielić na części i posypać cukrem
pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Buchty
można spożywać na gorąco polane sokiem lub sosem
waniliowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz