23 grudnia 2013

Łazanki wigilijne

Składniki:
  • kapusta kiszona ok 0,5 kg
  • 2 garście grzybów suszonych
  • łazanki ( połowa opakowania)
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • cebula ok 3 średnie 

 Grzyby moczymy cały dzień w zimnej wodzie , później gotujemy w tej samej wodzie,wyjmujemy grzyby i drobno kroimy( nie wylewamy grzybowego wywaru!). Na patelni szklimy cebulę na oleju i dodajemy pokrojone grzyby. Kapustę drobno kroimy i gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem. Gdy jest bardo kwaśna, odcedzamy wodę ,zalewamy świeżą i ponownie gotujemy.Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy, doprawiamy  i dodajemy do niej cebulę z przesmażonymi grzybami, dolewamy grzybowy wywar i gotujemy do odparowania wody. Łazanki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ugotowane dorzucamy do kapusty, mieszamy już nie gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz