
- kapusta kiszona ok 0,5 kg
- 2 garście grzybów suszonych
- łazanki ( połowa opakowania)
- sól
- pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- cebula ok 3 średnie
Grzyby moczymy cały dzień w zimnej wodzie , później gotujemy w tej samej wodzie,wyjmujemy grzyby i drobno kroimy( nie wylewamy grzybowego wywaru!). Na patelni szklimy cebulę na oleju i dodajemy pokrojone grzyby. Kapustę drobno kroimy i gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem. Gdy jest bardo kwaśna, odcedzamy wodę ,zalewamy świeżą i ponownie gotujemy.Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy, doprawiamy i dodajemy do niej cebulę z przesmażonymi grzybami, dolewamy grzybowy wywar i gotujemy do odparowania wody. Łazanki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ugotowane dorzucamy do kapusty, mieszamy już nie gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz