- 0,5 kg mąki
 - 1 opakowanie suchych drożdży
 - 5dag cukru
 - szczypta soli
 - prawdziwa wanilia lub esencja waniliowa
 - 1/4 litra letniego mleka
 - 12 dag miękkiego masło
 - 1 jajko
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 10dag rodzynek
 
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Dodajemy mleko, ziarenka wanilii i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy. Rodzynki sparzamy gorącą wodą i odcedzamy , wrzucamy do wyrobionego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie, ciasto wyrabiamy na długi wałek i tniemy na 12 części. Wyrabiamy okrągłe bułeczki i kładziemy na natłuszczoną blaszkę. Niech odsapną jeszcze 15 min. Smarujemy z góry mlekiem, by nie wyschły i pieczemy ok 20 min w temp. 200 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem, gdy bułeczki ostygną.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz