23 lutego 2022

Tort Snikers

 




Biszkopt ciemny:

  • 175 g mąki
  • 175 ml wody przegotowanej
  • 75 g kakao
  • 275 g cukru
  • 2 jaja
  • 75 ml oleju
  • 175 ml kremowego jogurtu lub maślanki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 4g sody
  •  szczypta soli

Jajka mieszamy z cukrem i solą rózgą kuchenną. Dodajemy kolejno:  olej, jogurt, przegotowaną wodę. Mieszamy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy do masy jajecznej. Na dnie tortownicy wykładamy papier do pieczenia, brzegi smarujmy masłem, a całą tortownice obkładamy na zewnątrz folią aluminiową.
Pieczemy w temp. 170 stopni C ok 45-55 min góra dół


Po ostygnięciu kroimy na 3 części

Mus karmelowy:
  • 200 g karmelu/kajmaku
  • 400g śmietany 30%
  • 60 g masła orzechowego
  • 10g żelatyny
  • 40 g cukru pudru
Ubijamy śmietanę na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę karmelu, mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy masło orzechowe, karmel i do tego rozrobioną żelatynę. Mus musi stygnąć przed przekładaniem tortu.

Sos kajmakowy:
200 g kajmaku
100g orzechów laskowych bądź orzechów włoskich drobno pokrojonych


Ganach czekoladowy również do tynkowania
  • 100 ml śmietany 36%
  • 160g czekolady deserowej
  • 80 g kakao
Śmietanę podgrzewamy i dodajemy czekoladę oraz kakao.


Składanie tortu:

Blaty wychodzą bardzo wilgotne, praktycznie nie trzeba ich dodatkowo nawadniać,
Blat na to połowa musu, blat, sos kajmakowy, na to mus, blat i  po osiadnięciu wszystkich części w lodówce, nakładamy ganach.

Jeśli pieczemy 2 biszkopty, dzielimy je na 2 części.
Blat połowa musu, blat, sos kajmakowy, blat, mus i blat.
Na zdjęciu poniżej tort wykonany z 2 biszkoptów( 4 blaty).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz