16 stycznia 2023

BIBIMBAP, danie koreańskie

 

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanej drobno cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 średnia pierś podwójna z kurczaka
  • ok 5-6 grzybów shitake
  • 1 marchewka duża
  • 2 garści szpinaku
  • średni świeży ogórek
  • 2 torebki ryżu
  • 2 jajka


Dolewamy składniki marynaty do pokrojonego w kostkę mięsa i cebuli, przykrywamy folią spożywczej i wstawiamy do lodówki. Jeśli grzyby mamy suszone, musimy je wcześniej namoczyć ok 30 min.


W międzyczasie grzyby kroimy w paski i obsmażamy na łyżce oleju sezamowego. Ogórka świeżego w paseczki i lekko solimy, odstawiamy na bok.

Szpinak wrzucamy na 2 min do gorącej wody. Wyjmujemy i odcedzamy, na chwile wrzucamy do zimnej wody, odcedzamy.

Marchewkę kroimy w paseczki (Julienne) i smażymy na łyżce oleju sezamowego, dosłownie przez chwile, by marchew była chrupka. Mięso obsmażamy do zarumienia.

Ryż gotujemy do miękkości..


sos bibimbap:

  • 3 łyżki gochujang ( ja daje 2 bo jest bardzo ostre)
  • 3 łyżki syropu z kukurydzy (zamieniam na 1 łyżeczkę miódu)
  • 1 łyżka wody

Sos mieszamy.

W naczyniu układamy ryż ugotowany, na niego obsmażone mięso, po bokach w takich samych ilościach warzywa, grzyby. Można zamienić składniki na pieczoną cukinie, pieczone kiełki fasoli mung. Warto zostawić ogórka by coś w daniu chrupało. Na wierz układamy sadzone jajko. Polewamy sosem bibimbap.

EDIT: Można całe danie również zapiec w piecu,wtedy ryż się skarmelizuje, a jajko wbijamy w takim wypadku, surowe na środek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz