Składniki:
- 1 szklanka posiekanej drobno cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 średnia pierś podwójna z kurczaka
- ok 5-6 grzybów shitake
- 1 marchewka duża
- 2 garści szpinaku
- średni świeży ogórek
- 2 torebki ryżu
- 2 jajka
Dolewamy składniki marynaty do pokrojonego w kostkę mięsa i cebuli, przykrywamy folią spożywczej i wstawiamy do lodówki. Jeśli grzyby mamy suszone, musimy je wcześniej namoczyć ok 30 min.
W międzyczasie grzyby kroimy w paski i obsmażamy na łyżce oleju sezamowego. Ogórka świeżego w paseczki i lekko solimy, odstawiamy na bok.
Szpinak wrzucamy na 2 min do gorącej wody. Wyjmujemy i odcedzamy, na chwile wrzucamy do zimnej wody, odcedzamy.
Marchewkę kroimy w paseczki (Julienne) i smażymy na łyżce oleju sezamowego, dosłownie przez chwile, by marchew była chrupka. Mięso obsmażamy do zarumienia.
Ryż gotujemy do miękkości..
sos bibimbap:
- 3 łyżki gochujang ( ja daje 2 bo jest bardzo ostre)
- 3 łyżki syropu z kukurydzy (zamieniam na 1 łyżeczkę miódu)
- 1 łyżka wody
Sos mieszamy.
W naczyniu układamy ryż ugotowany, na niego obsmażone mięso, po bokach w takich samych ilościach warzywa, grzyby. Można zamienić składniki na pieczoną cukinie, pieczone kiełki fasoli mung. Warto zostawić ogórka by coś w daniu chrupało. Na wierz układamy sadzone jajko. Polewamy sosem bibimbap.
EDIT: Można całe danie również zapiec w piecu,wtedy ryż się skarmelizuje, a jajko wbijamy w takim wypadku, surowe na środek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz