Składniki:
- 1 dynia piżmowa
 - 2 duże ząbki czosnku
 - garść startego parmezanu
 - oregano
 - sól i pieprz do smaku
 - makaron tagliatelle
 - 100g boczku
 - 1 szklanka bulionu
 
Dynie przekrajany na pół, wyciągamy nasiona i włókna. Wkładamy ząbki czosnku ( nie obrane) do otworów, podlewamy dynie oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na ok 20 min. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na pakowaniu. Gdy dynia zmięknie, wydrążamy miąższ do miski, wyciskamy czosnek do dyni i blendujemy na gładko. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek. Po ok7 min dolewamy pulpę dyniową, podlewamy bulionem, dosypujemy starty parmezan i przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok 5 min. Do sosu wrzucamy świeżo ugotowany makaron, podlewamy też chochlą wody spod makaronu. Całość mieszamy. Podajemy zaraz po ugotowaniu, obficie posypując parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz