Składniki:
- 1 duża pora lub 2 małe
 - 2 l bulionu warzywnego
 - 3 ziemniaki
 - 1 marchewka
 - 1 pietruszka
 - 1 cebula
 - sól, pieprz
 - szczypta czerwonej papryki
 - śmietana 30% do ozdoby
 - plastrerki boczku
 - groszek ptysiowy
 
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gdy warzywa się lekko przyrumienią i zmiękną, dorzucamy do nich pora pokrojonego w cienkie plasterli. Dalej obsmażamy ok 5 min. Zalewamy warzywa bulionem  gotujemy  ok 15 min i całość blendujemy. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta można dolać wody do ulubionej konsystencji. Doprawiamy i gotujemy kolejne 10 min. Gdy zupa jest gotowa , na patelni pzryrumieniamy plasterki boczku. Na talerzu zupe ozdabiamy kleksem śmietany, plastrem boczku i kilkoma kilkami groszku ptysiowego. 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz