Składniki:
- pół szklanki mąki kukurydzianej
 - pół szklanki mąki pszennej( można użyć też zamiennie 1 szklankę mąki z ciecierzycy)
 - 1 jajko
 - pół łyżeczki soli
 - 3 średnie cebule( może być żółta, fioletowa lub mix)
 - 1 łyżeczka mielonego kminku
 - szczypta chilli w płatkach
 - 6 łyżek wody
 - garść szpinaku baby
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - pół łyżeczki czosnku granulowanego
 
Raita
- 1 długi ogórek
 - 3/4 szklanki greckiego jogurtu
 - 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
 - 3/4 łyżeczki miodu
 - 1/4 łyżeczki kuminu
 - szczypta cebuli w proszku
 - szczypta pieprzu cayenne lub płatki chilli
 - szczypta soli
 
Ogórek obieramy i ścieramy na grubych oczkach, odcedzamy z nadmiaru wody. Mieszamy go z jogurtem i przyprawami. Jest to sos podobny do tzatzyków, jednak mięta i miód sprawiają, że zdecydowanie bardziej mi smakuje.
Doskonały do grilla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz