Papanasi, czyli oponki ze śmietaną i dżemem po rumuńsku.
Sadniki:
- 400g sera białego tłustego
 - 300g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 jajka L (temp. pok)
 - szczypta soli
 - 1 łyżka cukru z esencją waniliową lub cukier waniliowy
 - skórka otarta z 1 cytryny
 - olej do smażenia
 
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
 - dżem najlepiej domowej roboty
 
Ser odsączamy z serwatki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy przez chwilę i wkładamy ciasto do lodówki na 30 min. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Wysokość ciasta to ok 0,7- 1cm. Wykrawamy 2 średnice kręgów, by powstałą piramida i dodatkowo wyrabiamy kulki na górę. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Składamy papanasi : od dołu największy krążek, na niego mniejszy i u góry kulka, całość podlewamy śmietaną i domową konfiturą ( w moim wypadku dżem domowy truskawkowy). Z tej porcji powinno wyjść ok 5-6 gotowych wieżyczek papanasi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz