Bajgiel nowojorski
Składniki:
- 500g mąki
 - 30g cukru
 - 15 dag drożdży świeżych
 - łyżeczka soli
 - 1 duża szklanka ciepłej wody (280 g)
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 białko
 - sezam czarny i biały ewentualnie czarnuszka
 
Do przesianej mąki wykruszamy świeże drożdże, dosypujemy cukier, sól, mieszamy wszystko razem, dolewamy ciepłej wody. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dość długo, gdy struktura będzie już miękka i gładka dolewamy oliwę i ponownie wyrabiamy. Układamy ciasto w czystej misce i przykrywamy ściereczką na 2h. Po tym czasie dzielmy ciasto na 6 części i kulamy, delikatnie każdą kule spłaszczamy .Środek wycinamy kieliszkiem. Zostawiamy pod przykryciem na 15 min, w międzyczasie nagrzewamy piec do 200 stopni C oraz zagotowujemy garnek z wodą. Ma być gorąca, ale się nie partolić. Wrzucamy po 1 bajglu, odwracamy ( po 20 s z każdej strony) i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I tak po kolei, do ostatniego bajgla. Wszystkie bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do pieca i pieczemy ok 25 min do zarumienienia.
  
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz