Sałatka pieczarkowa
Składniki:
- 250g pieczarek świeżych
 - 3 jajka na twardo
 - 2 średnie cebule czerwone
 - 2-3 ogórki konserwowe
 - 2 łyżki majonezu
 - pól cytryny
 - sól, pieprz
 - suszona nać pietruszki
 - opcjonalnie: łyżka kaparów, szczypiorek drobno pokrojony
 
Pieczarki świeże i białe opłukujemy pod wodą. Kroimy każdą na 4, wrzucamy do wody i zagotujemy ciągle mieszając. Powinny delikatnie zmienić kolor na różowy – wtedy już wiemy, że są dobre. Wyjmujemy z wody, dobrze odsączamy, skrapiamy dokładnie sokiem z połowy cytryny, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy też ugotowane jajka na twardo, cebulę czerwoną, ogórki. Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy. Ja dodaje jeszcze kapary.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz