Biszkopt orkiszowy
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już masa gęsta dodajemy partiami cukier mi ubijamy do momentu aż białka będą lśniące. Dokładamy po jednym żółtku, delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę biszkoptową wylewamy do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170 ok 20 min.
Masa:
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 3-4 słodzidła ( może być syrop z agawy lub syrop klonowy)
- 1 łyżkę żelatyny lub 2 łyżki agaru
- 3 łyżki zimnej wody
Ugotowaną kasze blendujemy na gładko z mlekiem kokosowym, dosładzamy według uznania. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i czekamy aż napęcznieje, podgrzewamy ok 30s w mikrofali. Studzimy. Dokładamy do żelatyny łyżkę kaszy i hartujemy, na koniec dosypujemy wiórki kokosowe. Miksturę wlewamy do masy i wkładamy do lodówki.
Karmel z daktyli
- 250g daktyli bez pestek
- 3-4 łyżki syropu klonowego
Daktyle zalewamy na 15 min gorącą wodą. Po tym czasie odcedzamy wodę, dolewamy syrop i blendujemy. Powinna wyjść gęsta masa.
Na upieczony biszkopt wylewamy karmel z daktyli i przykrywamy masą z kokosem. Na wierzchu można ozdobi ciasto maziajkami z czekolady gorzkiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz