13 maja 2025

Ciasto migdałowe z pomarańczą

 

Ciasto migdałowe z pomarańczą

Składniki:

  • 2 całe średnie pomarańcze
  • 3 duże jaja L
  • 2/3 szklanki miodu lub syropu z agawy
  • 1garści poszatkowanych drobno migdałów i 1 garść migdałów w płatkach
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki sody

Pomarańcze dokładnie myjemy nacieramy solą, płuczemy i gotujemy w garnku do miękkości ok 1h. Pomarańcze powinny być całe pod wodą podczas gotowania. Ugotowane owoce blendujemy całe ze skórą na gładką masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

Glazura

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu/ syropu z agawy

W misce mieszamy ostudzone puree z pomarańczy z miodem , jajami, mąką migdałową, migdałami rozdrobnionymi oraz sodą. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany 18%, jeśli jest inaczej dosypujemy jeszcze mąki migdałowej.

Ciasto wlewamy do tortownicy 22 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ciasto ok 55-60 min. Sprawdzamy środek patyczkiem. P upieczeniu studzimy 15 po tym czasie mieszamy składniki glazury i smarujemy ciasto z wierzchu, prażymy migdały na suchej patelni i wysypujemy na placek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz