25 lipca 2025

Duńskie ciasto z kokosem

 


Proste szybkie i bardzo smaczne

Składniki:

  • 3 jajka L
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • 3/4 szklanki mleka

Blacha kwadratowa 20x20 lub keksówka

Masło z mlekiem rozpuszczamy do wrzenia( ale tak by nie spalić)

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia solą i sodą. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i cukier na puszystą masę. Jajka ubite wlewamy do mąki i mieszamy, do masy dolewamy gorące masło z mlekiem. Całość wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Nagrzewamy piec do 180 stopni C i pieczemy ok 23-25 min. Wyciągamy z pieca i wylewamy na wierzch ciepłą posypkę z kokosem i znów do pieca na 200 stopni na ok 10 min.

Posypka:

  • 1 szklanka kokosu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60-70g masła

Masło rozpuszczamy z cukrem, gdy cukier nie będzie już wyczuwalny, wsypujemy kokos i tak powstałą posypkę wykładamy na gorące ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz