Uwielbiam banany i gdy znalazłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je zrobić.  Bardzo dobrze się prezentuje, ale i smakuje.Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
 - szklanka cukru
 - 4 łyżki wody
 - 2 łyżki oleju
 - 3.4 szklanki mąki
 - 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżki kakao
 

Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem na gładką masę, dodać wodę i olej i dobrze połączyć. Mąkę, proszek i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Pieczemy w temp 180 stopniach C przez ok 25 minut do tzw suchego patyka.
W gorącej wodzie (800 ml) rozpuszczamy 2 galaretki, studzimy. Ciasto rozkrajamy na pół i nasączamy słodką herbatą z cytryną .Nakładamy cienką warstwę dżemu na biszkopt. Banany kroimy na pół i układamy wzdłuż odciętym miejscem do dołu na dżemie. Stężałą galaretkę wylewamy na banany i wstawiamy do lodówki.
Masa śmietanowa:
- 250 g mascarpone
 - 500 ml śmietany 30 % lub 36%
 - 3 łyżki cukru pudru
 - Starta czekolada deserowa
 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz