Składniki na biszkopt:
- 4 jajka duże (w temp. pokojowej)
 - 1/2 szklanki cukru
 - 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
 - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Roladę robimy na blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż białko będzie lśniące. Dorzucamy po jednym żółtku- delikatnie mieszając. Przesiewamy mąkę i proszek i łączymy z masą jajeczną już bez użycia miksera. Wylewamy biszkopt na blaszkę i pieczemy w temp 180 stopni C ok 15-20 min góra-dół. Po upieczeniu przygotowujemy czystą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, biszkopt odwracamy i na ścierkę, ściągamy z góry papier do pieczenia i krótszym bokiem zawijamy do środka razem ze ścierką. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli rolada przy zwijaniu pęka to znak, że było dodane za dużo mąki.
Ponczowanie:
- 1/3 szklanki mocnej, gorzkiej kawy (wystudzonej)
 - 1 łyżka likieru Amaretto lub innego alkoholu (można ewentualnie pominąć)
 - gorzkie kakao
 
Po ostygnięciu biszkopt odwijamy i ponczujemy mieszając kawę z amaretto lub kawę z esencją migdałową. Biszkopt powinien być równomiernie nasączony.
Masa śmietanowa:
- 350 ml śmietanki 36%
 - 250 g serka mascarpone
 - 3-4 łyżki cukru pudru
 
Śmietanę łączymy z cukrem i mascarpone, miksujemy do gęstości i tak przygotowaną masą pokrywamy biszkopt ( trochę zostawiamy do ozdoby na górę i boki, ok 5-6 łyżek). Wierzch oprószamy gorzkim kakaem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz