Ciasteczka pistacjowe
Składniki:
- 100g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobno zmielonych pistacji bez soli
- 1/2 szklanki pistacji posiekanych
- garść posiekanych pistacji do ozdoby
- 1 jajko L( temp. pok.)
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść pastylek czekoladowych
Jajko łączymy z masłem i miksujemy, dokładamy syropu. Wsypujemy cukier brązowy i jeszcze przez chwile miksujemy, Dosypujemy przesianą mąkę i proszek. Na koniec solimy i wrzucamy zmielone drobno pistacje, pistacje posiekane i pastylki czekoladowe. Łączymy składniki. Wkładamy masę na 30 min do lodówki. Po wyjęciu, formujemy gałkownicą do lodów ciasteczka (powinno wyjść ok 9-10 szt). Wkładamy ciastka do nagrzanego pieca do 175 stopni na ok 15 min. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz