12 lutego 2025

Ciasteczka pistacjowe

 



Ciasteczka pistacjowe

Składniki:


  • 100g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych pistacji bez soli
  • 1/2 szklanki pistacji posiekanych
  • garść posiekanych pistacji do ozdoby
  • 1 jajko L( temp. pok.)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść pastylek czekoladowych

Jajko łączymy z masłem i miksujemy, dokładamy syropu. Wsypujemy cukier brązowy i jeszcze przez chwile miksujemy, Dosypujemy przesianą mąkę i proszek. Na koniec solimy i wrzucamy zmielone drobno pistacje, pistacje posiekane i pastylki czekoladowe. Łączymy składniki. Wkładamy masę na 30 min do lodówki. Po wyjęciu, formujemy gałkownicą do lodów ciasteczka (powinno wyjść ok 9-10 szt). Wkładamy ciastka do nagrzanego pieca do 175 stopni na ok 15 min. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia. 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz