Tort dubajski
Biszkopt:
- 6 jajek L (temp pok)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki kakao ( powyżej 14% tłuszczu)
- 6 łyżek płaskich mąki pszennej
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia. Do ubitej piany dodajemy po żółtku i delikatnie łączymy z masą, szpatułką. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli kakao ma mniej niż 14 % zmieniamy proporcje 6 łyżek kakao i 4 łyżki mąki. Wylewamy do tortownicy 22 cm i zrzucamy z 30 cm. Wkładamy do nagrzanego pieca do 175 stopni C na 25-30 min, sprawdzamy patyczkiem czy upieczony. Po wyjęciu z pieca ponownie zrzucamy tortownice z 30 cm. Po wystudzeniu, pozbywamy się obręczy i kroimy biszkopt na pół.
Masa dubajska
- 220g pasty pistacjowej
- 200g kadafi
- 2 łyżki masła
Ciasto kadafi kroimy lub tniemy nożyczkami na mniejsze części. Roztapiamy na patelni masło i dorzucamy kadafi, cały czas mieszamy jednocześnie rozklejając włókna. Ciasto ma się przyrumienić i tym samym stać się chrupiące. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy włókna będą zimne, mieszamy je z pastą pistacjową.
EDIT: Ciasto kadafi warto przygotowywać dzień wcześniej i na drugi dzień pomieszać dopiero z pastą pistacjową.
Masa czekoladowa
- 3 czekolady gorzkie po 100g
- 400g śmietany 30%
- 250g mascarpone
W połowie śmietany rozpuszczamy na gazie czekoladę. Pilnujemy, by się nie przypaliło. Studzimy, warto wstawić do lodówki na noc, a rano zacząć robić masę. Zimne mascarpone miksujemy z zimną śmietaną, dodajemy partiami czekoladę.
Pierwszy biszkopt nasączamy wodą z cukrem lub jakimś alkoholem, na to wykładamy 2 -3 łyżki masy czekoladowej, by ta zlepiła biszkopt z masą dubajską, na to cała masa dubajska, nasączony biszkopt, i cała masa czekoladowa. Ozdabiamy pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz