Quiche, zapiekanka z cukinia, komosy ryżowej i ostrego kimchi
Składniki:
- 3-4 łyżki komosy ryżowej ( mix kolorów)
- 3 jajka duże
- 2 łyżki mąki
- garść startego sera do zapiekanki i garść na wierzch
- 1 marchewka
- 2 cukinie mniejsze
- 20 dag dobrego mięsa mielonego, może być wieprzowe ( mięso można pominąć)
- pół czerwonej papryki
- pół puszki kukurydzy
- sól pieprz
- 1 łyżka poszatkowanego ostrego kimchi ( można zmienić na 1 łyżkę octu ryżowego)
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Cukinie i marchew ścieramy na grubych oczkach. Wbijamy do warzyw całe jajka, wsypujemy mąkę, dokładamy mięso mielone, suchą komosę ryżową, garść startego sera, paprykę pokrojoną w kostkę, kimchi, doprawiamy i łączymy wszystko. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni C i pieczemy 30 min. W połowie pieczenia wierzch zapiekanki pokrywamy startym serem.
Edit: Cukinie nie trzeba odsączać, ponieważ komosa przyjmie całą wilgoć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz