11 marca 2025

Quiche, zapiekanka z cukinia, komosy ryżowej i ostrego kimchi

 

Quiche, zapiekanka z cukinia, komosy ryżowej i ostrego kimchi

 



Składniki:

  • 3-4 łyżki komosy ryżowej ( mix kolorów)
  • 3 jajka duże
  • 2 łyżki mąki
  • garść startego sera do zapiekanki i garść na wierzch
  • 1 marchewka
  • 2 cukinie mniejsze
  • 20 dag dobrego mięsa mielonego, może być wieprzowe ( mięso można pominąć)
  • pół czerwonej papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • sól pieprz
  • 1 łyżka poszatkowanego ostrego kimchi ( można zmienić na 1 łyżkę octu ryżowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Cukinie i marchew ścieramy na grubych oczkach. Wbijamy do warzyw całe jajka, wsypujemy mąkę, dokładamy mięso mielone, suchą komosę ryżową, garść startego sera, paprykę pokrojoną w kostkę, kimchi, doprawiamy i łączymy wszystko. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni C i pieczemy 30 min. W połowie pieczenia wierzch zapiekanki pokrywamy startym serem.

Edit: Cukinie nie trzeba odsączać, ponieważ komosa przyjmie całą wilgoć.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz