Ciasto z awokado, podrabiane dubajskie
Składniki:
- 2 jajka w temp pok.
- szklanka mąki migdałowej (250ml)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej sypkiej
- 2 małe awokado Hass lub 1 dużo
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- gorzka czekolada
- kawałki migdałów lub orzechów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Miąższ awokado łączymy z jajkami, kawą i cukrem,mlekiem, rozdrabniamy na gładko w malakserze. Do mokrych składników dodajemy mąkę, proszek i sodę, Mieszamy dokładnie, ciasto wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu ok 35 min w temp 175 stopni C. Wyciągamy z blaszki, ale papier jeszcze zostawiamy i studzimy. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i skarmelizowanymi orzechami.
Edit: Jeśli ciasto nie ma konsystencji biszkoptu, trzeba dodać jeszcze trochę mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz