14 marca 2025

Ciasto z awokado, podrabiane dubajskie

 


Ciasto z awokado, podrabiane dubajskie


 

Składniki:

  • 2 jajka w temp pok.
  • szklanka mąki migdałowej (250ml)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej sypkiej
  • 2 małe awokado Hass lub 1 dużo
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada
  • kawałki migdałów lub orzechów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Miąższ awokado łączymy z jajkami, kawą i cukrem,mlekiem, rozdrabniamy na gładko w malakserze. Do mokrych składników dodajemy mąkę, proszek i sodę, Mieszamy dokładnie, ciasto wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu ok 35 min w temp 175 stopni C. Wyciągamy z blaszki, ale papier jeszcze zostawiamy i studzimy. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i skarmelizowanymi orzechami.

Edit: Jeśli ciasto nie ma konsystencji biszkoptu, trzeba dodać jeszcze trochę mąki.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz