22 sierpnia 2025

 

Sajgonki

  • 250g mięsa mielonego
  • 100g krewetek lub paluszków krabowych
  • 50 g makaronu ryżowego (vermicelli), namoczonego i drobno pokrojonego
  • 50g grzybów mun, namoczone odciśnięte i drobno posiekane
  • 1 mała marchewka starta
  • 1 cebula dymka drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 15-20 arkuszy papieru ryżowego
  • miska z ciepłą wodą

Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy. Płat papieru ryżowego moczymy z dwóch stron, nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak krokieta ( czyli bok- bok i rolujemy) Smażymy na patelni w głębokim oleju lub w airfryer 180 stopni C ok 8-10 min ( spryskujemy olejem).


Sos słodko-kwaśny

  • 100ml soku z ananasa
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi + 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • chilli płatki dos maku
Na oleju podsmażamy czosnek z chili. Dodajemy ketchyp, cukier, ocet, sok i sosy. Dusimy 3 min. Po tym czasie rozrabiamy skrobie z woda i dodajemy do sosu by zgęstniał.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz