Sajgonki
- 250g mięsa mielonego
- 100g krewetek lub paluszków krabowych
- 50 g makaronu ryżowego (vermicelli), namoczonego i drobno pokrojonego
- 50g grzybów mun, namoczone odciśnięte i drobno posiekane
- 1 mała marchewka starta
- 1 cebula dymka drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 15-20 arkuszy papieru ryżowego
- miska z ciepłą wodą
Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy. Płat papieru ryżowego moczymy z dwóch stron, nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak krokieta ( czyli bok- bok i rolujemy) Smażymy na patelni w głębokim oleju lub w airfryer 180 stopni C ok 8-10 min ( spryskujemy olejem).
Sos słodko-kwaśny
- 100ml soku z ananasa
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka skrobi + 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku posiekany
- chilli płatki dos maku
Na oleju podsmażamy czosnek z chili. Dodajemy ketchyp, cukier, ocet, sok i sosy. Dusimy 3 min. Po tym czasie rozrabiamy skrobie z woda i dodajemy do sosu by zgęstniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz